Nieuws 1 februari 2017

LINAK tilt afvalwaterzuivering in Chicago naar een hoger niveau

Samen met een aantal Deense bedrijven neemt LINAK deel aan een baanbrekende upgrade van een afvalwaterzuiveringsfaciliteit in de stad Chicago.

Geavanceerde technologie en een geheel nieuwe manier van financiering van duurzame verbeteringen plaveien de weg voor faciliteiten overal in de VS.

Er wordt binnenkort begonnen met een grote upgrade van de Glenbard Wastewater Facility in de stad Chicago in de VS, met een aantal Deense bedrijven – waaronder LINAK – die bijdragen met kennis en technologie. 

Het project, geïnitieerd door de Water Technology Alliance (WTA) in Chicago, wil in geheel Amerika een transformatie in afvalwaterbeheer tot stand brengen, waarbij overtollig water en afvalwater effectiever en duurzamer wordt beheerd. 

LINAK draagt bij met hun toptechnologie op het gebied van elektrische actuatoren, en leveren verbeterde automatisering en besturing van kleppen. 

Ik ben natuurlijk enorm blij dat LINAK deel kan uitmaken van dit prestigieuze project,” zegt Peter Vestergaard, Business Development Manager bij LINAK.

Het is voor ons een grote kans om de wereld te laten zien hoe robuust onze oplossingen zijn”. 

Diverse manieren om de operationele kosten te minimaliseren
De bijzonder duurzame actuatoren van LINAK die zijn ontworpen voor gebruik in buitenomgevingen, bieden een perfecte ondersteuning voor de activiteiten van AVK, de Deense producent van kleppen die is aangenomen om mesafsluiters te leveren voor de installatie-upgrade in Chicago. 

Onze actuatoren zijn getest en beproefd en hebben heel vaak hun waarde aangetoond in zware omgevingen,” zegt Vestergaard.

Onze setup heeft veel van de zwakke plekken geëlimineerd, zoals slangen en pompen die je vaak ziet in andere systemen. De oplossingen van LINAK kunnen een exacte positiefeedback leveren en heel gemakkelijk worden geïntegreerd in algehele besturingssystemen. In feite zijn onze actuatoren perfect voor moderne waterzuivering”. 

De actuatoroplossingen van LINAK doen reeds hun werk in geavanceerde zuiveringsinstallaties in Denemarken. 

Nieuwe manieren van financiering versnellen het proces

Een ander uniek aspect van het project is een financieringsmodel (ESCO). Dit bevrijdt de installatie-eigenaar van financiering vooraf en zorgt ervoor dat investeerders een ROI realiseren op basis van de besparingen op operationele kosten na de upgrades. 

Verwacht wordt dat het WTA-project in 2019 wordt voltooid. Tegen die tijd zal de Glenbard Wastewater Facility als voorbeeld dienen van hoe met innovatieve Deense technologie waterzuivering effectiever en duurzamer kan worden gemaakt. 

In Denemarken worden door afvalwaterzuiveringsbedrijven stikstof en fosfor uitgefilterd, waardoor het water en het milieu schoner worden. Energie-efficiëntie wordt zo geoptimaliseerd dat de meeste moderne faciliteiten 50% meer energie produceren dan zij verbruiken. Met door LINAK aangestuurde AVK-klepoplossingen kan dit worden bereikt door het werkend vermogen te reduceren van 220V tot 24V. 

Feiten:
De Glenbard Wastewater Facility kan dagelijks tot 180 miljoen liter water verwerken. Er zijn alleen al in de VS circa 4000 andere waterzuiveringsfaciliteiten die in de komende jaren een upgrade nodig hebben. 

De Deense handelsraad en het Deense ministerie van milieu ondersteunen het project, en betalen 10% van de ontwikkelingskosten. De volgende Deense toonaangevende technologiebedrijven zijn ook betrokken bij het project: Danfoss, Grundfos, AVK, Landia, Nissen Energiteknik en DHI Group.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.