Nieuws 10 januari 2019

Waarom ergonomie ertoe doet in bouwmachines

Wanneer wij het hebben over de bouw, dan wordt ergonomie vaak over het hoofd gezien of nauwelijks besproken. Soms wordt ergonomie in dit verband zelfs weggezet als iets wat alleen geldt voor kantoor- of productiewerkers. Dat is echter een kostbare fout.

In het Verenigd Koninkrijk alleen al hebben circa 80.000 werknemers in de bouw te kampen met ziekten waarvan zij denken dat deze zijn veroorzaakt of verergerd door hun dagelijkse werk. Volgens de British Health and Safety Executive (HSE) valt 65% hiervan onder de zogenoemde musculoskeletale aandoeningen – of MSD’s.

Vanwege MSD’s gaan elk jaar in totaal 6,6 miljoen werkdagen verloren, en meer dan een derde hiervan heeft betrekking op rugaandoeningen (40 %). Dit is natuurlijk kostbaar. De British Institution of Civil Engineers schat dat MSD’s in de Britse bouw werkgevers jaarlijks £646 miljoen kosten. Verbetering van de ergonomie kan dat cijfer echter omlaagbrengen. Daarnaast zitten er ook andere voordelen aan.

 Voordelen ergonomische werkomgeving
Een ergonomische werkomgeving brengt meerdere voordelen met zich mee, wij hebben ze kort voor u opgesomd:

  1. Kostenreductie
  2. Verlaging ziektedagen
  3. Verbeterde productiviteit
  4. Verbeterde kwaliteit
  5. Blijere werknemers met een verhoogde loyaliteit
  6. Veilige bedrijfscultuur

Lees meer over de voordelen van ergonomie en de mogelijkheden in de bouw.

Verbeter de werkhouding om MSD’s tot een minimum te beperken
Een slechte werkhouding is een van de oorzaken als het gaat om MSD’s – ook in de bouw. Het kan bijvoorbeeld niet anders dat uren zittend werk in een bestuurderscabine van een bouwvoertuig tot een MSD leidt. Met enkele gemakkelijk toe te passen maatregelen kan de belasting voor de chauffeurs echter worden verlicht en hun comfort worden verbeterd. De situatie kan al in aanzienlijke mate worden verbeterd door de werknemer in de bouw alleen maar in staat te stellen het bedieningspaneel af te stellen tussen een zittende en staande positie. 

Waarom ergonomie ertoe doet in bouwmachines

Dit is bijvoorbeeld het geval met het in Zweden gevestigde mijntechnologiebedrijf Sandvik, die in een aantal van hun grote bouwmachines diverse afstellingsopties hebben geïmplementeerd.

“Verbeterde ergonomie is een duidelijk bewijs van het feit dat Sandvik een omgeving voor operators wil ontwikkelen van de hoogste kwaliteit ter wereld”, zegt Mika Väisänen, project-engineer van de afdeling productontwikkeling bij Sandvik Mining & Rock Technology. 

Lees het volledige verhaal van Sandvik.

Diverse verstelbare oplossingen om de ergonomie te verbeteren
Waar het allemaal om gaat is om het werk aan te passen aan de werknemer. Werknemers in de bouw en bestuurders van bouwvoertuigen verschillen qua lengte en lichaamsbouw net zoveel van elkaar als wij allemaal, en het werkstation moet dusdanig flexibel zijn dat dit kan worden aangepast aan de persoon die ermee werkt.

LINAK biedt al elektrische actuatoroplossingen voor de afstelling van bedieningspanelen, gas-, rem- en koppelingspedalen en stoelen - allemaal om gepersonaliseerde instellingen mogelijk te maken voor de bestuurder om pijnlijke MSD’s te voorkomen, en ondernemers te helpen het aantal ziektedagen te minimaliseren. Al onze actuatoroplossingen worden gekenmerkt door een gemakkelijke installatie – zelfs wanneer ruimte beperkt is. Compacte producten en slechts een paar kabels maken integratie ook nog eens tot een gemakkelijke klus.

Verstelbaar bedieningspaneel in cabine
 

Ergonomie doet ertoe – ook in de bouw! 

Als u meer wilt weten over wat LINAK kan doen voor bouwvoertuigen, ga dan naar de site voor bouwoplossingen. U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met het kantoor van LINAK in uw regio

 

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.