Nieuws 26 maart 2019

Semi-automatische wiedrobot laat de toekomst van landbouw zien

Aan de universiteit van Hohenheim in Stuttgart in Duitsland heeft een team afgestudeerde studenten een lichte veldrobot ontworpen en gebouwd die waarschijnlijk een verandering voor tuinbouwmachines betekent.

Elektrische energie is niet de meest algemeen gebruikte bewegingskracht in traditionele landbouwmachines. Maar dit gaat allemaal veranderen. In diverse wetenschappelijke projecten – voornamelijk in Europa – wordt momenteel onderzocht wat de voordelen zijn van verkleining van machines, vergroting van het niveau van automatisering, en niet in het minst – van elektrisch gaan!

Een team afgestudeerden van het instituut van landbouwtechniek aan de universiteit van Hohenheim in Duitsland, heeft zich ten doel gesteld om dit allemaal te doen. Zij introduceerden de kleine maar stille en krachtige mobiele wiedrobot Phoenix die heel precies onkruid kan afsnijden en heel zorgvuldig de bodem kan losmaken tussen rijen met delicate planten.

Actuatoren van LINAK® geven kracht aan verstelling van schoffel
De Phoenix is, anders dan de meeste andere ontwikkelingsprojecten met betrekking tot robots voor de landbouw, niet volledig autonoom. Het wiedproces zelf is automatisch. De robot heeft echter nog steeds wel een menselijke operator nodig om zijn weg in het veld te vinden. Dit wordt op afstand gedaan met een gevoelige joystick, zodat de operator elders kan staan of zitten.

Semi-automatische wiedrobot laat de toekomst van landbouw zien

LINAK GmbH heeft onlangs David Reiser geïnterviewd. Hij is een van de afgestudeerde technici die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Phoenix.

Reiser beschrijft hoe de Phoenix voldoet aan een aantal moderne uitdagingen waarmee de landbouw wordt geconfronteerd, de kenmerken en functies van de voertuigen en, niet in het minst, waarom het team ten behoeve van het project koos voor actuatoren met Integrated Controllers (IC) van LINAK.

 

Als u meer wilt weten over hoe LINAK agrarische automatisering kan ondersteunen, of meer specifiek over de Phoenix, neem dan contact op met het kantoor van LINAK in uw regio of lees het volledige interview met David Reiser: “De blikvanger – Phoenix-robot met technologie van LINAK®”.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.