Nieuws 16 september 2019

Testen van de bescherming tegen binnendringing bij industriële actuatoren

In het LINAK® Test Centre worden elektrische actuatoren voor industriële toepassingen getest – vaak voor extreme situaties. Sommige van de testen zijn bedoeld om het beschermingsniveau tegen binnendringing te beoordelen – ofwel IP-classificaties. Stof, vocht en water zijn een natuurlijk bestanddeel van de werkomgeving van vele actuatoren. Ze moeten hierbij volledig probleemloos blijven functioneren.

Eén van de strengste testregimes op de markt voor industriële actuatoren wordt gehanteerd bij LINAK®. In het interne testcentrum in Denemarken wordt elke actuator getest – zodat de actuatoren optimaal bruikbaar zijn voor industriële toepassingen.


Bescherming tegen binnendringing voor industriële actuatoren
De ene omgeving is extreem stoffig, terwijl andere bijzonder vochtig of modderig zijn. Industriële machines die in een dergelijke omgeving werken, moeten regelmatig gewassen worden – vaak met een stevige waterstraal – en voor elektrische actuatoren die de machines aandrijven kunnen zulke omstandigheden erg veeleisend zijn. Daarom test LINAK actuatoren zorgvuldig op binnendringing – van vaste stoffen én vloeistoffen.

Industriële actuatoren van LINAK zijn onderworpen aan een strenge afspuitwater test. Hierbij worden ze afgespoten met 100 liter water per minuut gedurende drie minuten. Daarna volgt een IP69K-test met hoge druk en hoge temperaturen – 14-16 liter water per minuut vanaf een druk van 100 bar bij 80°C. Bepaalde industriële actuatoren van LINAK worden zelfs getest op binnendringend stof en hebben het ATEX/IECEx keurmerk.

Daarom kunt u uw LINAK actuator volledig vertrouwen!

Logo LINAK Actuator Academy Ontdek de actuator wereld in de Actuator Academy™

 

Waarom bescherming tegen binnendringing zo belangrijk is
Stof, chemicaliën, vocht en water zijn allemaal schadelijk voor elektronica en machines in een industriële omgeving. Elektrische actuatoren zijn hierbij geen uitzondering. Een slechte of onvoldoende bescherming tegen binnendringing kan dan kostbaar worden – en zelfs gevaarlijk.

Strooimachines worden met hoge druk gewassen
Na een lange werkdag op de akkers moeten landbouwmachines meestal goed worden gewassen. Modder en vuil zijn overal en bij strooimachines is dit vaak nog vermengd met meststoffen. Dit maakt wassen met hoge druk nodig, wat gebeurt met stevige waterstralen bij soms ook hoge temperaturen.

Actuatoren die zorgen voor een exacte afstelling, moeten zowel het harde werk in het veld als de afsluitende wasbeurt aankunnen. Daarom wordt elke industriële actuator van LINAK getest volgens IP69K.

Testen van de bescherming tegen binnendringing bij industriële actuatoren – strooimachines
 
Testen van de bescherming tegen binnendringing bij industriële actuatoren – graansilo

Focus op IP in de verwerking van graan is essentieel
Voor medewerkers in graan verwerkende faciliteiten staat veiligheid absoluut voorop. Meestal zijn deze werkomgevingen bijzonder stoffig en de combinatie van dichte wolken graanstof en een enkele vonk door kortsluiting kan enorm brandbaar zijn – of zelfs explosief.

Sommige industriële actuatoren van LINAK zijn goedgekeurd volgens ATEX/IECEx voor een hogere veiligheid bij graan verwerkende faciliteiten.

 

Voor andere zeer stoffige omgevingen moeten industriële actuatoren voldoen aan de eisen voor een IP6X-classificatie. Om deze te verkrijgen worden ze twee uur getest in stofkamers, waarin een vacuümpomp probeert lucht en stof in de behuizing van de actuator te persen.

Automatisering van outdoor afvalwaterafvoerkleppen
Systemen die de processen in moderne zuiveringsinstallaties controleren, beschikken vaak over geautomatiseerde kleppen, aangedreven door elektrische actuatoren. In de eerste stadia bevinden deze actuatoren zich in de open lucht in een vochtige omgeving. Wisselende weersomstandigheden en schommelende temperaturen zorgen voor extra belasting van de apparatuur.

Actuatoren voor de behandeling van afvalwater ondergaan testen met spuitwater om goedkeuring volgens IPX6 te verzekeren.

Testen van de bescherming tegen binnendringing bij industriële actuatoren – automatische kleppen
 

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.