Contact us here
Nieuws 27 november 2018

Case study toont het motiverende effect aan van zit-sta herinneringstools

Een case study uitgevoerd door het Duitse Institut für Gesundheit und Ergonomie (IGR) bewijst dat herinneringstools bij in hoogte verstelbare bureaus personeel motiveren om regelmatiger van houding te veranderen.

Case study toont het motiverende effect aan van zit-sta herinneringstools

Kunt u mensen motiveren om hun elektrisch in hoogte verstelbare bureaus vaker te benutten om er volop van te profiteren – met meer efficiëntie bij het werk en een betere gezondheid? Het antwoord is kort: Ja, dat kunt u!

Aan een case study, waarvoor LINAK® de aanstoot gaf en die werd uitgevoerd door het Duitse Institut für Gesundheit und Ergonomie (IGR) (ondersteund door het Duitse ministerie voor werkgelegenheid en sociale zaken), namen 40 medewerkers deel van het softwarebedrijf Diamant Software GmbH om het effect te testen van zit-sta herinneringstools van LINAK. Alle deelnemers waren weliswaar vertrouwd met elektrische zit-sta bureaus op het werk, maar de meesten van hen benutten ze zelden.  

Er werden verschillende herinneringstools voor bureaus getest
Om te zien of de herinneringen kantoorpersoneel konden motiveren om te gaan staan, werden de deelnemers verdeeld over twee groepen. De ene helft kreeg een zogenoemde 'sit-stand reminder kit', bestaande uit de Desk Panel DPG zonder knoppen en met een geïntegreerde lichtstrook als herinnering, de Desk Control™ app, en de Desk Control™ software – de twee laatstgenoemden herinnerden gebruikers via een melding op hun mobiele apparaat of het scherm van hun pc. De andere helft bleef gewoon werken met hun standaard zit-sta bureau, zonder gebruik van herinneringstools. 

Geheugensteuntjes helpen om gezonde zit-sta gewoonten aan te leren 
De uitkomst van de case study toont aan dat het herinneren van kantoorpersoneel om van houding te veranderen echt werkt. Via de regelkast kan getraceerd worden hoe regelmatig de zit-sta functie in elk bureau is gebruikt – vóór, tijdens en na de onderzoeksperiode van drie maanden. De verrassend consistente resultaten laten zien dat de testgroep die de 'zit-sta herinneringsset' kreeg de zit-sta functie van het bureau 74% meer gebruikte. Dezelfde testgroep rapporteerde ook dat de dagelijkse werktijd die zij staand doorbrachten toenam met 62%. 

Hoewel een studie van drie maanden niet voldoende is om de langetermijneffecten van zit-sta herinneringen vast te stellen, is het motiverende effect wel degelijk bewezen. Het actieve zit-sta gedrag van de medewerkers in de testgroep werd gestimuleerd. 

Gemakzucht en gewoonte als grootste belemmeringen om te gaan staan
Voor het deelnemende bedrijf, Diamant Software GmbH, was het de grootste uitdaging om hun medewerkers zover te krijgen dat ze de elektrische hoogteverstelling van hun bureaus gingen gebruiken. Voorafgaand aan het onderzoek werden 'gemakzucht' en 'vergeetachtigheid' genoemd als de twee voornaamste redenen door de deelnemers van Diamant Software op de vraag waarom ze de verstelfunctie niet gebruikten.  
"Vroeger zei een stemmetje in mijn hoofd: 'Ik wil niet opstaan. Ik blijf liever lekker in mijn stoel hangen.' Dat is enorm veranderd," zei Klaus Artmeyer, een verkoopmedewerker in het onderzoek. 

Deze resultaten komen overeen met de uitkomsten van een eerder gepubliceerd whitepaper onderzoek van het Deense bureau voor gedragswetenschappen, KL.7. In haar rapport "Kantoormedewerkers gezonder maken: Een gezondheidsmaatregel waardoor kantoormedewerkers meer gebruik maken van hun in hoogte verstelbare bureau's", concludeert KL.7 ook dat herinneringen kantoorpersoneel helpen om een gezonder zit-sta gedrag aan te leren. 
Voor meer informatie over de motiverende effecten van geheugensteuntjes in moderne zit-sta bureaus kunt u de IGR case study en de KL.7 whitepaper downloaden op onze Tech & Trends website over herinneringen

 

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.