Het verhaal van LINAK

Het begon allemaal met een vriend in een rolstoel.

Over LINAK®

In 1976 nam de net afgestudeerde Bent Jensen de zaak Christian Jensen & Sons over, een familiebedrijf dat was opgericht door zijn grootvader. Sinds de oprichting in 1907 had het bedrijf zich nauwelijks verder ontwikkeld. De primaire focus lag nog steeds op fabricage voor de landbouw, zoals platte-riempoelies, V-riempoelies, maalmolens en smeltovens.

Jensen zag hierin geen toekomst. Daarom nam hij met enige tegenzin de taak op zich. Hij en zijn vrouw Lene Jensen gaven zichzelf vijf jaar om met een nieuw en beter bedrijfsplan te komen.

Het idee openbaarde zich op een dag aan Bent Jensen terwijl hij een gesprek voerde met een vriend uit zijn studententijd. Zijn vriend had een handicap, en bij het tweetal ontstond het idee voor een manier waarop zijn rolstoel kon worden aangepast, en zo was de elektrische lineaire actuator geboren!

Bent Jensen was laaiend enthousiast over het idee, en hij besloot het verder uit te werken. In 1979, minder dan een jaar daarna, verscheen het eerste prototype. En vanaf het moment dat Jensen de eerste grote order kreeg voor 2000 units voor hakselmachines, keek hij nooit meer achterom.

In 1984 werd de bedrijfsnaam veranderd in LINAK, een afkorting voor ‘Lineær Aktuator’. Tot op de dag van vandaag boort LINAK nog steeds nieuwe potentiële mogelijkheden aan voor elektrische lineaire actuatoren.

1907
Christian Jensen begint een machinebedrijf.
In het Deense stadje Nordborg begint Christian Jensen zijn bedrijf. Dit groeit uit tot een bedrijf met zeven medewerkers die allerlei soorten gereedschappen bouwen, voornamelijk voor de landbouw.

1976
Bent Jensen, de kleinzoon van Christian Jensen, neemt het bedrijf over.
CEO Bent Jensen krijgt de leiding over het bedrijf, dat zich op dat moment primair richt op de fabricage van platte-riempoelies, V-riempoelies, maalmolens en smeltovens. Maar de pas afgestudeerde mechanisch ingenieur is ambitieus en geeft zichzelf vijf jaar de tijd om een idee te ontwikkelen dat toekomst heeft.

1979
Ontwikkeling van de eerste elektrische actuator
Nadat Bent Jensen een jaar aan het project heeft gewerkt, ontwikkelt hij de eerste elektrische lineaire actuator, de LA30, die is ontworpen om, vooral in landbouwmachines, diverse toepassingen te verbeteren.

1982
Eerste grote order voor actuatoren
Nadat aan kleine klanten in Denemarken aanvankelijk alleen kleine hoeveelheden actuatoren werden geleverd, komt de eerste grote order voor de LA30 binnen: Taarup Maskinfabrik (vandaag bekend als de Kverneland Group) plaatst een order voor 2000 actuatoren voor zijn landbouwmachines.

1984
Het bedrijf verandert de naam in LINAK®
Eigenaar Bent Jensen besluit zijn groeiende bedrijf de nieuwe naam LINAK te geven, een combinatie van ‘Lineær Aktuator’ (Lineaire Actuator) omdat dit beter past bij de nieuwe primaire focus van het bedrijf.

1985
Eerste kantoor van LINAK buiten Denemarken.
Bent Jensen besluit na een aantal jaren samenwerking met een Zweedse groothandelaar om in Stockholm LINAK Scandinavia AB te openen.

1988
Introductie van elektronica
De eerste stappen van het elektronica-tijdperk wanneer LINAK zijn eerste elektronica-afdeling opent. Primair om bedieningseenheden voor actuatoroplossingen in ziekenhuisbedden te ontwikkelen.

1990
Introductie van een compleet actuatorsysteem voor ziekenhuizen en zorginstellingen
LINAK presenteert voor de eerste keer een compleet actuatorsysteem voor toepassingen in de gezondheidszorg. Het systeem bestaat uit de controle box CB10, actuatoren LA32 en LA28, en een besturingsunit. Het systeem omvat een optionele accu back-up; het betekent een nieuwe norm voor ziekenhuisbedden.
De zaken breiden zich uit en de behoefte aan meer dochterondernemingen groeit. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken krijgen hun eigen verkoopkantoren en op 1 november volgt Duitsland.

1993
LINAK presenteert de eerste controle box met software.
De controle box CB10 wordt geïntroduceerd met software. De uitvoeringen: CB10M, CB10P en CB10MP voldoen aan de marktbehoefte.
Later wordt de kleine en compacte actuator LA12 geïntroduceerd.
Er worden twee nieuwe dochterondernemingen geopend – LINAK Benelux in april en LINAK Australië in december.

1994
LINAK US wordt opgericht
LINAK opent een dochteronderneming in Louisville in Kentucky om voet aan de grond te krijgen in de VS. Als eerste werd een verkoopnetwerk opgebouwd.

1995
Eerste JUMBO® actuatoroplossing wordt gepresenteerd.
LINAK introduceert JUMBO™, een actuatorsysteem dat speciaal ontwikkeld is voor patiëntliften.
LINAK Nederland wordt opgericht en in juli volgt LINAK Frankrijk, primair om OEM’s in de gezondheidszorg van dienst te zijn.

1996
Finland wordt de deur naar het noordoosten
LINAK OY opent een kantoor en opslagfaciliteiten bij Helsinki in Finland om Finland en later ook potentiële markten in het Baltische gebied, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne te bedienen.
De lineaire actuator LA31 en controle box CB9 worden geïntroduceerd en worden onmiddellijk de nieuwe norm voor geluidsarme prestaties.

1997
Nieuwe LA34 biedt een krachtige en uiterst geluidsarme beweging
LINAK introduceert de LA34 als verbetering voor patiëntliften en andere toepassingen in ziekenhuizen. Het product is de nieuwe norm voor duurzaamheid en geluidsniveaus, en introduceert diverse nieuwe veiligheidsfuncties.
In februari wordt LINAK Maleisië geopend, het eerste kantoor in het Verre Oosten.
In september wordt LINAK Noorwegen geopend in Drammen.

1998
Een nieuwe wereld van actuatoren voor bureaus
Met de introductie van de bureaukolom DL1 is het eerste complete actuatorsysteem voor bureaus geboren.

1999
Eerste productiefaciliteit buiten Denemarken.
Als direct gevolg van een snel groeiende markt in de VS opent LINAK een fabriek in Louisville in Kentucky.
In juli wordt een paar kilometer ten zuiden van Milaan LINAK Italië geopend.

2000
LINAK krijgt het koninklijke ereteken.
In juni krijgt LINAK het koninklijke ereteken van koning Frederik de 9e voor de snel groeiende export gedurende een aantal achtereenvolgende jaren en voor opmerkelijke successen in moeilijke markten.
LINAK wint ook de prestigieuze prijs “Werkplek van het Jaar” die wordt toegekend door SID, de grootste vakbond van Denemarken.
Er worden drie nieuwe dochterondernemingen opgezet – Barcelona in Spanje, Krakow in Polen, en Auckland in Nieuw-Zeeland.

2001
Gazelle van het Jaar
Het toonaangevende Deense financiële dagblad, Borsen, noemt LINAK “Gazelle van het Jaar”.
Er worden nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder de geïntegreerde bureau-actuator DB1 en de voetbesturing FS2 voor toepassingen in de gezondheidszorg.

2002
Het eerste specifieke toepassings segment van LINAK wordt ontwikkeld.
Er wordt begonnen met activiteiten op het gebied van verstelbare bureaus, wat uitmondt in de creatie van ons eerste specifieke toepassings segment, DESKLINE®.
DESKLINE ontwikkelt DESKPOWER™, een systeem dat bestaat uit de hefunits DL4 en DB4, control box CBD4 en besturing DPA. Het systeem is de nieuwe norm voor geluidsarme systemen, een hoge snelheid die onafhankelijk is van belasting en een lange slaglengte. De DL4 is ook verkrijgbaar in alle RAL-kleuren.
In september opent LINAK een kantoor in Zürich in Zwitserland.

2003
LINAK intensiveert zijn activiteiten in Japan.
Na een samenwerking van tien jaar met groothandelaren in Japan opent LINAK een onafhankelijke dochteronderneming in Japan.
LINAK TWINDRIVE® wordt geïntroduceerd, een dubbele actuator die de bewegingen in thuisbedden vloeiender en comfortabeler maakt.

2004
LINAK VS breidt zich uit om de ontwikkelingen bij te houden
Door aan de bestaande fabriek in Louisville in Kentucky nog eens 7000 m² toe te voegen, wordt LINAK VS tweemaal zo groot om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.
DESKLINE® introduceert zes nieuwe producten. Onder meer de DP1C, een bedieningspaneel met een geheugenfunctie.
Er worden verkoopkantoren opgericht in de China en Tsjechië.

2005
Welkom bij OpenBus™ – en naar Brazilië.
LINAK ontwikkelt en introduceert het communicatieplatform OpenBus™ om de flexibiliteit van de oplossingen te verbeteren, meer functies mogelijk te maken en geavanceerde bewegingsbesturing te creëren in toepassingen die worden gebruikt in de gezondheidszorg.
TECHLINE® introduceert de krachtige actuator LA36.
LINAK wordt geopend in São Paolo in Brazilië.

2006
LINAK begint met fabricage in China.
De eerste actuatoren (LA27) verlaten een fonkelnieuwe fabriek van LINAK in Shenzhen in China.
In mei wordt een kantoor geopend in Turkije.
MEDLINE® & CARELINE® introduceren de CB20, de eerste control box met het OpenBus-communicatieplatform.

2008
Fabricage start in Slowakije.
In januari opent LINAK zijn vierde fabriek. Deze keer in Prešov in Slowakije.

2010
LINAK introduceert groene initiatieven
LINAK onthult plannen voor een zonnepark met een zonnevolgsysteem van LINAK om het milieubewustzijn te vergroten, de CO₂-afdruk te verlagen en uiteindelijk energie te besparen.
LINAK introduceert ZERO™ – een technologie die het verbruik van standby-energie verlaagt van 1-2 W tot 0,1 W

2011
Nieuw kantoor opgericht in Rusland
In de zomer opent LINAK een dochteronderneming in Rusland.

2012
Actuatoroplossing voor zonneparken wordt geïntroduceerd
LINAK TECHLINE® presenteert de actuator LA37 die is ontworpen voor buitentoepassingen zoals in zonneparken.
In mei opent LINAK een dochteronderneming in Seoul in Zuid-Korea.

2013
Veiligheidsvoorziening voor bureau-actuators geïntroduceerd
DESKLINE® introduceert PIEZO™ – een botsbeveiliging voor bureaus en werkbanken.
LINAK opent een kantoor in Brunn am Gebirge in Oostenrijk.

2014
LINAK vergroot de focus op klimaatverandering
Er worden 2800 nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd op het hoofdkwartier van LINAK in Denemarken, waardoor de hoeveelheid groene energie toeneemt tot 16% van het totale verbruik. LINAK kondigt plannen aan om in 2029 CO₂-neutraal te zijn.
LINAK verhuist naar een grotere fabriek in Prešov in Slowakije, en DESKLINE® introduceert LINAK Desk Control™, een klein stukje software dat uw PC verbindt met uw bureau en dat de gebruiker herinnert om te gaan zitten of staan.
Hare Majesteit Margrethe II verleent de ridderorde aan de oprichter van LINAK, Bent Jensen.

2015
Kick & Click™ en een volledig nieuw platform voor controle boxen worden geïntroduceerd.
LINAK presenteert Kick & Click™, het montagesysteem voor tafelbladen. Dit halveert de tijd die gewoonlijk nodig is om in hoogte verstelbare tafels te monteren.
Er wordt een fonkelnieuw platform voor controle boxen (de CA- en CO-serie) voor ziekenhuizen en medische toepassingen geïntroduceerd. Dit vergemakkelijkt de logistiek, brengt wereldwijd goedkeuringen op één lijn, en zorgt er in het algemeen voor dat klanten de systemen van LINAK gemakkelijker kunnen integreren en gebruiken.
LINAK verwelkomt de 2000ste medewerker.