Contact us here
Techniek & trends

Houtspaanders vervangen 50 procent van het plastic in een handbediening

We zien al jaren dat fabrikanten beter worden in het recycleren van materialen of afvalproducten. Met de handbediening HC10 ECO zetten we nu een stap in de goede richting.

Handbediening HC10 ECO voor verstelbare bedden op een tafel

Tapijten gemaakt van oude T-shirts, tassen van andere tassen, kopjes van oude visnetten, zwemkleding van plastic flesjes – de lijst is lang. Vooral als het gaat om producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of producten die gemaakt zijn van iemands afval. De trend kwam, zag, ontwikkelde zich en kreeg een eigen leven.

We weten allemaal dat de beste manier om de hoeveelheid afval te verminderen is om het in de eerste plaats niet te produceren. Vraag creëert echter het aanbod – en we zijn nog niet klaar om te stoppen met de veeleisende vraag. Op een dag zal deze vraag afnemen en zal onze realiteit er anders uitzien, maar zoals de wereld er vandaag uitziet, blijven oude gewoonten hardnekkig bestaan. Op een dag verminderen we misschien drastisch onze consumptie, maar ondertussen moeten we de bestaande consumptiegoederen aanpassen om minder afval te produceren of de reeds verspilde producten te gebruiken. Op de markt voor verstelbare bedden zien we deze tendens in bedontwerpen. Er ontbreekt echter een zichtbaar onderdeel zoals de handbediening.

 

Een groeimarkt met een ontbrekende deelnemer

Er komen steeds meer bedden met duurzame profielen op de markt. De matrassen worden op duurzame wijze gemaakt, de frames zijn van PEFC-gecertificeerd hout en de materialen zijn biologisch. Wat echter nog ontbreekt is een handbediening die bij deze boodschap past.

We voelen ons geïnspireerd en hebben een kleine stap gezet in dezelfde richting als veel milieu-visionairs vóór ons hebben gezet. Wij hebben een van onze handbedieningen onder de loep genomen en vroegen ons af: "Wat kunnen we doen om deze groener te maken?". Onze focus ging uit naar zowel de binnen- als buitenkant.

 

Verpak het in Duits dennenhout

Na talrijke tests met veel verschillende materialen – variërend van gerecycleerd plastic tot bioplastic en bonencomposiet – kwamen we uit op een stevig materiaal met de juiste rustieke esthetiek. De uiteindelijke samenstelling van de schil bestaat uit 50% plastic en 50% houtspaanders. De houtspaanders zijn een afvalproduct van Duitse zagerijen die werken met PEFC-gecertificeerd dennenhout – een product dat anders zou worden verbrand of naar een stortplaats zou worden gebracht.

De handbediening HC10 ECO in een bos.
 

 

De combinatie hout/kunststof is op zich niet uniek, maar wordt meestal gebruikt voor grotere producten zoals terrasplanken. Markus Hofmann, de persoon achter het project, zegt: “... Ik geloof niet dat het eerder is gebruikt om elektronische componenten in te kapselen. De reden hiervoor is natuurlijk dat het moeilijk is om het in die context te gebruiken.” Het proces was lang en vol met tests en revisies om met de nieuwe materialen de juiste LINAK® kwaliteit te garanderen.

Het resultaat is echter uniek in onze branche. Zowel de vermindering van plastic en het gebruik van afvalproducten als de rustieke look van de samenstelling passen perfect bij het groene plaatje. En nóg mooier: het product ruikt zelfs naar hout wanneer we het voor het eerst uitpakken!

Babystappen zijn ook stappen

Houtspaanders een tweede kans geven is lang niet genoeg om een einde te maken aan de wereldwijde milieuproblemen van onze tijd, maar je moet ergens beginnen. We zullen up-to-date blijven en ons laten inspireren voor onze toekomstige producten.

In ieder geval kunnen we nu stellen dat de markt voor handbedieningen voor verstelbare bedden uiteindelijk producenten de mogelijkheid biedt om een handbediening te gebruiken die beter aansluit bij de ideologie van een groen bed.

Meer informatie over de handbediening HC10 ECO vindt u op de productpagina van .

Bestanden

HOMELINE productoverzicht

Ontdek de veelzijdigheid van HOMELINE systemen en producten voor verstelbare bedden én relaxstoelen.

Meer ruimte in uw comfortzone

LINAK snapt waarom actuatorsystemen voor consumentenbedden, die dagelijks functioneren, veilig en betrouwbaar moeten zijn. Bedfabrikanten kiezen met TWINDRIVE voor het juiste systeem.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen