Contact us here

Hoe spindels (lood schroeven) werken in een elektrische lineaire actuator

Nieuwsgierig naar de belangrijkste functies van een spindel in een elektrische actuator? Ontdek hoe dit essentiële onderdeel direct gerelateerd is aan de efficiëntie van moderne lineaire actuatoren die zijn uitgerust met een leispil, en hoe de spindelkwaliteit, spindelspoed en slaglengte van invloed zijn op de prestatie en levensduur.

Ontdek hoe de spoed van de spindel (ook een ‘leispil’ genoemd) is gekoppeld aan de efficiëntie en het zelfvergrendelingsvermogen van een actuator, en waarom een actuator altijd dezelfde efficiëntieopbrengst heeft, ongeacht de toegepaste last. Onze expert, Hunter Stephenson, legt in deze video alle basisprincipes uit.

Een hoogwaardige spindel speelt een essentiële rol bij het realiseren van een optimale actuatorprestatie. De ijzeren staven die worden gebruikt voor spindels van LINAK, worden zorgvuldig geselecteerd voordat de schroefdraden worden gerold.

Welk spindeltype en welke spindelmoer worden geselecteerd, hangt af van de last en prestatievereisten van de actuator. Een lange spindel is bijvoorbeeld beter voor het heffen van zwaardere lasten. Om voor actuatoren met een hoge spindelspoed een lange en betrouwbare levensduur te garanderen, worden er meer sporen toegevoegd om de krachten efficiënter te distribueren vanaf de industriële toepassing naar de spindel en moer.

De kerndiameter van de spindel (niet met inbegrip van de sporen) bepaalt de sterkte van de spindel, en dus de actuator.

Een spindelspoed is de lineaire afstand die een moer aflegt als deze éénmaal (360 graden) rond een spindel draait. Een hoge spindelspoed resulteert in een hogere efficiëntie van de actuator omdat er minder wrijving is tussen de moer en de spindel. Maar een hogere spindelspoed betekent ook een beperkter zelf remmend vermogen. Zelfremmendheid betekent dat de actuator niet terugloopt nadat deze is op een bestemming is gestopt. Lineaire spindelactuatoren die niet zelf remmend zijn, hebben een rem nodig om ze in een vaste positie te houden.

Een elektrische actuator biedt, vanwege de spindel en de vorm hiervan, altijd dezelfde efficiëntieopbrengst, ongeacht de toegepaste last. Ook is het zo dat de snelheid tussen de duwbeweging en trekbeweging niet varieert, ongeacht de last. Vuistregel bij selectie van een actuator is om de last te vermenigvuldigen met de snelheid om het vermogen te berekenen dat voor de specifieke bewegingsoplossing nodig is.

Als actuatoren in overwegingen worden genomen die een lange slaglengte in de duwbeweging hebben, wordt de maximale lastspecificatie gewoonlijk verlaagd om de spanning op de actuator te verminderen.

Dan zijn er ook nog actuatoren die machines met hoge veiligheidseisen aansturen. Aan dit type actuatoren wordt vaak een veiligheidsmoer toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de actuator langzaam naar binnen loopt voor het geval de spindelmoer is versleten.

Als je vragen hebt over spindels voor industriële elektrische lineaire actuatoren, aarzel dan niet om contact op te nemen met je lokale LINAK vestiging.

 

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen