Contact us here
Casus

Automatisering is de sleutel tot veiligheid voor de toekomst van graanverwerking

Veiligheid is een belangrijke zorg in graanfaciliteiten. Automatisering krijgt daarom topprioriteit voor zowel nieuwe als bestaande faciliteiten. Bij Amber Waves Inc., een fabrikant van graanfaciliteiten in Richardton, North Dakota, beschouwen de eigenaren automatisering als een manier om hun productaanbod uit te breiden en nieuwe klanten te bereiken. Een van hun klanten, Stone Mill, maakt gebruik van LINAK actuatoren om fouten te verminderen en de efficiëntie in hun graanfaciliteit, een familiebedrijf, te vergroten.

LINAK Lineaire actuator LA36

Nadat zij hadden gehoord over het succes van elektrische lineaire actuatoren in andere graanfaciliteiten, besloot de Amerikaanse fabrikant Amber Waves Inc. elektrische actuatoren in hun schuifafsluiters te installeren als alternatief voor een onhandelbare motor en tandwielkast met een roterende encoder – tot dusver met alleen maar positieve resultaten.

“De installatie verliep heel gemakkelijk en sinds wij begonnen met gebruik van het product is er nog niet één actuator geweest die problemen heeft veroorzaakt”, zegt Brent Swanson, Engineering Manager bij Amber Waves Inc. “De actuatoren doen het in één unit allemaal veel schoner dan de motor en tandwielkast.”

De geleverde feedback door de elektrische actuatoren stelt operators in staat de schuifafsluiters op afstand via PLC precies te besturen, waardoor tijd wordt bespaard en de efficiëntie wordt vergroot. Operators op de graanfaciliteit van Stone Mill gebruiken de feedback om op schuifafsluiters te schakelen tussen een volledig geopende positie en een 25% geopende positie. 

Samen met verbeterde flexibiliteit en besturing heeft Stone Mill de hoeveelheid productverlies verminderd dat anders optreedt als gevolg van morsen bij gebruik van pneumatische actuatoren. “Wij wilden iets dat langzamer beweegt en ons in staat zou stellen de openingspositie beter te besturen”, zegt Josh Reisenauer, algemeen directeur van Stone Mill.

Met elektrische actuatoren voor zowel gevaarlijke als niet-gevaarlijke omgevingen biedt LINAK® actuatoren voor de specifieke vereisten van graantoepassingen. De LA36, een lineaire actuator van LINAK, is verkrijgbaar als een explosieveilige optie met UL1203/CSA C22.2 25-1966 certificeringen voor Class II Division I, Groups F & G en met EN60079-0:2012 en EN60079-31:2014 certificeringen voor Group IIIC, Category 2D, zone 21.

Amber Waves heeft gebruik gemaakt van deze opties door actuatoren te bestellen voor graantoepassingen voor zowel binnen als buiten.

“De sales engineers van LINAK beschikken over zeer veel kennis en geven ons de informatie die wij nodig hebben en wijzen ons zelfs op opties die ons kunnen helpen het systeem te verbeteren”, zegt Swanson.

Voor wat betreft de toekomst van automatisering zegt hij dat Amber Waves Inc. van plan is om hun productaanbod verder uit te breiden.“Automatisering helpt ons altijd. Wij zullen onze producten verder blijven automatiseren voor onze klanten.”

Voor Stone Mill is automatisering noodzakelijk om menselijke fouten in de faciliteit te elimineren. “Wij zullen ernaar blijven streven via automatisering onze processen te verbeteren, het foutenrisico te verlagen en de efficiëntie te vergroten”, verklaart Dressler.

Klik voor meer informatie over Amber Waves.

Lineaire actuatoroplossingen -- automatisering van graanverwerkingsapparatuur play-icon

Lineaire actuatoroplossingen - automatisering van graanverwerkingsapparatuur

Onbreekbaar play-icon

Onbreekbaar

Bestanden

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

Focus op graanverwerking

Meer info over de voordelen van actuator-automatisering in graanverwerking.

LINAK test brochure

In het testcentrum van LINAK ondergaat elke component in elke actuator een uitgebreide reeks testen. In deze brochure leest u er meer over.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen