Danfoss is gevestigd in Nordborg op het Deense eiland Als. Mads Clausen heeft in 1933 de Danfoss Group opgericht en vandaag de dag biedt het bedrijf wereldwijd werk aan circa 24.000 werknemers. Na een uitgebreide modernisering is nu in een van de eerste fabriekshallen een nieuwe fabricagefaciliteit voor omvormers gebouwd.
De gehele faciliteit is vanaf nul gepland en gebouwd. Volledig geautomatiseerde transportbandsystemen transporteren half afgewerkte componenten naar de individuele werkstations. Om deze individuele werkstations ergonomisch te optimaliseren, zijn deze met gebruik van elektrische hefkolommen aangepast aan de betreffende werknemer.
Gebhardt Fördertechnik heeft het gehele transportbandsysteem voor de productie van omvormers ontwikkeld. Het systeem heeft een lengte van 1000 meter. Gebhardt biedt producten en diensten voor transport- en assemblagesystemen evenals opslag-, sorteer- en distributietechnologie.
De nauwe samenwerking met de betreffende klant is in het bijzonder belangrijk voor het bedrijf uit Sinsheim. De nauwe samenwerking met Danfoss heeft geleid tot het idee om individuele werkstations elektrische te verstellen met hefkolommen van LINAK.
De individuele cellen waarbij bepaalde componenten de omvormers worden verlengd, zijn door middel van een schakelaar rechtstreeks aangesloten op het transportbandsysteem. De hoogte van het eiland moet op dezelfde hoogte zijn wanneer de omvormer wordt overgedragen.
Zodra een werknemer met het werk begint, wordt de hoogte van zijn of haar werkplek met de half afgewerkte omvormer aangepast zodat rugvriendelijk werk mogelijk is.
“Wij zien een duidelijke trend naar een ergonomisch geoptimaliseerde werkplek”, zegt Emil Zwick, vestigingsmanager bij Gebhardt Fördertechnik.
Er zijn in het algemeen twee opties in de industrie om de werkplek ergonomisch af te stellen. De ene optie is om het werkgebied op een statische hoogte te laten terwijl de werknemer op een verstelbaar schaarliftplatform staat.
Een andere optie is om door middel van hefkolommen het werkgebied van de werknemers aan te passen aan de betreffende eisen. De laatste oplossing, die ook wordt gebruikt bij Danfoss, is technisch complexer om te implementeren.
De component verlaat het bad via een schakelaar en wordt doorgegeven aan de betreffende werkplek. De workflow verloopt comfortabel en snel doordat de werknemer zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste instelling van de hoogte. Wanneer de werknemer op de betreffende werkplek inlogt met zijn of haar persoonlijke code, roept het systeem de persoonlijke instelling van de werknemer op en wordt de hefkolom verplaatst naar de betreffende hoogte zodra de component zijn plaats bereikt.
LP3-hefkolommen van LINAK worden toegepast voor de hoogteverstelling. Deze telescopische hefkolom biedt een kracht van 2400 Newton en een slaglengte tussen 300 en 600 millimeter.
De hefkolom LP3 is een compacte driedelige kolom met een robuust geanodiseerd aluminiumoppervlak. Deze is vooral geschikt voor gebruik op industriële werkplekken en werkbanken. De kolom wordt bestuurd door een besturingseenheid waarmee een parallel proces van twee kolommen mogelijk is. Dit is nodig omdat Danfoss voor een werkplek in de productielijn gebruik maakt van twee kolommen.
Niels Kampstrup, verantwoordelijk voor de productie bij Danfoss, geeft zijn beoordeling van de oplossing van Gebhardt en LINAK: “Toen wij in 2011 de productielijn voor omvormers opzetten, legden wij grote nadruk op ergonomisch geoptimaliseerde werkplekken.”
De filosofie van Danfoss is eenvoudig: Een werknemer kan optimaal presteren wanneer deze een optimale werkplek heeft. Dit leidt tot tevredenheid, efficiëntie en productiviteit.
De ergonomische optimalisatie van de werkplek gaat altijd vergezeld van een optimalisatie van de werkprocessen. Het wisselende werk bij twee productielijnen is hiervan een goed voorbeeld.
De werknemer van Danfoss werkt tussen twee productielijnen, waarvan elke een component ontvangt. De wisseling van de activiteit van links naar rechts is ergonomisch redelijk en is ook ideaal voor het productieproces, omdat zodra het werk aan de ene component is voltooid en deze teruggaat naar de hoofdlijn, de werknemer aan de component aan de andere zijde kan werken.
De communicatie tussen de productielijn en de hefkolom is volledig automatisch en de materiaalstroom van de productie is rechtstreeks gekoppeld aan het besturingssysteem voor de werkstations.
Emil Zwick van Gebhardt is er zeker van dat de ergonomische optimalisatie van werkplekken in de toekomst nog verder zal toenemen, vooral in de industriële productie. Producten van LINAK helpen u de juiste oplossingen te vinden.
Ontdek meer over hoe wij bij LINAK denken over productie-ergonomie.