Casus

Zuivering van afvalwater gemakkelijker gemaakt met duurzame oplossingen van LINAK

De op één na grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie in Denemarken heeft een aantal klepbesturingsoplossingen vervangen door actuatoroplossingen van LINAK om uitval tot een minimum te beperken en de dagelijkse exploitatie te vergemakkelijken, zonder dat de kosten hiervoor de pan uitrijzen.

Verwerking van tien miljoen kubieke meter afvalwater per jaar – van 380.000 inwoners en een aantal zware industrieën – vereist een uiterst betrouwbare zuiveringsinstallatie die vrijwel 100% van de tijd in bedrijf moet zijn. In de Deense stad Fredericia zorgde de implementatie van LINAK actuatoren in het plaatselijke afvalwaterzuiveringsbedrijf ervoor dat de onderhouds- en exploitatiekosten aanzienlijk afnamen en de algemene beschikbaarheid in hoge mate toenam.

Elektrische actuatoren zijn gemakkelijker te onderhouden 
Het maakt voor het dagelijks beheer een heel groot verschil uit of in-house een complex systeem zoals voor afvalwaterzuivering efficiënt kan worden uitgevoerd. Het gaat allemaal veel sneller en kostbare uitval wordt tot een minimum beperkt. 

“Het is voor ons belangrijk dat wij zoveel mogelijk zelf de processen kunnen besturen en onderhoud kunnen uitvoeren”, zegt Kasper K. Frederiksen, Operations Manager bij Fredericia Spildevand og Energi A/S. Hij nam deel aan een project waarbij een aantal actuatoren werden vervangen door LA36 actuatoren van LINAK.

“Wij hebben de nieuwe oplossing van LINAK op verschillende plaatsen in de zuiveringsinstallatie getest en geconstateerd dat de flexibiliteit enorm is verbeterd omdat wij nu zelf alle service kunnen uitvoeren.” 

Actuatoren binnen zeer korte tijd geïnstalleerd
Sommige LA36 actuatoren zijn geplaatst bij de organische uitlaat op de zandwasser van het systeem. Hier openen deze elke zes uur de kleppen om de zandwasser te ontdoen van organisch materiaal. Er is ook een oplossing geplaatst op het ontvangende station, die verhindert dat slib naar het systeem wordt geretourneerd.

Bij Kasper K. Frederiksen werden ook verscheidene LA36 actuatoren geïnstalleerd in het blowergebouw waar deze helpen de lucht tussen de twee tanks te scheiden. Frederiksen ervoer de installatie van de actuatoren van LINAK boven op de bestaande kleppen als heel gemakkelijk, ongeacht de locatie of de functie in het afvalwaterzuiveringsbedrijf.

Actuatoren van LINAK voor afvalwater
 

“Het was verrassend gemakkelijk om de nieuwe actuatoren in te stellen en in gebruik te nemen. Bij de eerste twee moesten we het nog leren, maar daarna ging het als vanzelf. Ik denk dat de laatste binnen circa vijftien minuten goed en wel geïnstalleerd en klaar voor gebruik was.”

De exploitatiekosten laag houden
Het afvalwaterzuiveringsbedrijf in Fredericia verwerkt ook afvalwater van de grote industriële bedrijven uit de regio. Dit zorgt gedurende de dag voor frequente schommelingen in de waterbelasting. De machines moeten in staat zijn om bij tijd en wijle extra invoer van water te verwerken. Dit houdt in dat het gehele systeem voortdurend moet worden afgesteld.

“Een van de voordelen van de oplossing van LINAK is zonder twijfel dat de aan/uit-besturing niet te veel kost”, zegt Kasper K. Frederiksen en gaat verder:

“Andere aandrijfinrichtingen kunnen slechts vier keer per uur worden afgesteld en dat is niet genoeg. Wij zouden natuurlijk besturingsinrichtingen kunnen kopen die meerdere keren in bedrijf kunnen worden gesteld, maar die zijn erg duur. Met LINAK hebben we een goedkoper alternatief met een grotere afstelflexibiliteit, en dat is erg belangrijk voor ons wanneer er schommelingen zijn in de waterinvoer.” 

Het project bij het afvalwaterzuiveringsbedrijf in Fredericia werd in 2013 gestart als een proefproject, en volgens Frederiksen heeft het sindsdien zijn waarde dubbel en dwars bewezen. 

“Het is absoluut een groot voordeel om te werken met een oplossing die minimaal onderhoud behoeft. Bovendien kunnen wij er gemakkelijk zelf mee overweg”, voegt hij eraan toe.

Voor Kasper K. Frederiksen en zijn team gaat het project verder. En LINAK zal in 2018 zijn activiteiten in de afvalwaterzuivering verder uitbouwen, gefundeerd op de ervaringen van Fredericia Spildevand og Energi A/S.

Als u meer informatie wilt over de manier waarop de actuatoroplossingen van LINAK voor kleppen in afvalwaterzuiveringsbedrijven tot een verbetering leiden, aarzel dan niet contact op te nemen met het kantoor van LINAK in uw regio

 
Oplossingen op het gebied van elektrische afsluiters voor efficiënte behandeling van afvalwater play-icon

Oplossingen op het gebied van elektrische afsluiters voor efficiënte behandeling van afvalwater

Eenvoudige montage van automatiseringsoplossingen voor afsluiters – u doet 't zelf play-icon

Eenvoudige montage van automatiseringsoplossingen voor afsluiters – u doet 't zelf

Onbreekbaar play-icon

Onbreekbaar

Bestanden

Focus op afvalwaterverwerking

In de afvalwaterindustrie zijn, om de verschillende faciliteiten elke dag op nieuw weer optimaal te laten werken, eenvoudige bediening en controle essentieel. In deze brochure leest u meer over actuatoroplossingen van LINAK voor afvalwaterverwerking.

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

LINAK test brochure

In het testcentrum van LINAK ondergaat elke component in elke actuator een uitgebreide reeks testen. In deze brochure leest u er meer over.