Techniek & trends

Het wordt tijd om slaapkamers te verbinden met Smart Home

Het heeft maar een paar jaar geduurd voordat iets van de toekomst een gebruiksvoorwerp voor het huishouden is geworden. Slimme spraakgestuurde speakers vinden steeds meer hun weg naar de huishoudens, en waar eerst de focus lag op Smart Home-functies zoals veiligheid, ventilatie en verlichting, kunnen nu ook vrijetijdsfuncties met een eenvoudige spraakopdracht worden bestuurd. En dat geldt ook voor uw verstelbare bed.

Slimme speakers met spraakbesturingen zijn steeds gewilder. Units zoals Google Home en Amazon Echo worden overal ter wereld al in miljoenen huizen gebruikt. Al in januari 2019 heeft Amazon verklaard dat zij alleen al in de VS 100 miljoen units hebben verkocht, en nu aan het begin van 2020 schat Google dat zij wereldwijd 500 miljoen maandelijkse gebruikers van Google Assistant hebben**.

Heeft u vandaag nog met uw huis gesproken?
Spraakbesturing is al een aantal jaren een algemeen gebruikte functie in smartphones. Maar met de nieuwe units zullen thuisroutines, die gewoonlijk met de hand worden gedaan, worden uitgevoerd met spraakopdrachten. Dus in plaats van de afstandsbediening van uw TV te pakken of uw huissleutels te zoeken, wordt met eenvoudige opdrachten zoals “Alexa, zet het geluid op de TV uit” of “Ok Google, sluit de voordeur” het leven van gebruikers elke dag veel gemakkelijker gemaakt.

Het wordt tijd om slaapkamers te verbinden met Smart Home
 

Maar het volgende hoofdstuk in de spraakrevolutie is al begonnen. Er komen comfortabele en meer op vrije tijd gerichte opties beschikbaar, zoals besturing van uw verstelbare comfortbed en alle andere functies die daarbij horen. Stel u een routine voor het slapengaan voor waarmee de verlichting automatisch wordt gedimd, de voordeur wordt gesloten en uw bed zachtjes naar een comfortabele slaapstand wordt neergelaten wanneer u zegt: “Alexa, goedenacht”. Of dat uw systeem de temperatuur verlaagt naar 20 °C en een bedmassage van 20 minuten start wanneer u zegt: “Ok Google – slaaptijd!”

En dat allemaal zonder een vinger te bewegen!

Comfortmeubilair is nóg comfortabeler geworden
Als een innovatieve ontwikkelaar en fabrikant van geavanceerde bewegingssystemen voor comfortmeubilair is het niet meer dan logisch dat LINAK® de almaar snellere trend naar Smart Homes omarmt. Met een all-in-one-pakket, dat bestaat uit een LINAK Wi-Fi Box, een setup in de cloud, een aangepaste app en een set vaardigheden/acties van Smart Home kunnen bedmerken en bedfabrikanten vrijetijdsmeubels bieden die verbinding maken met de units van Amazon Echo (Alexa) of Google Home/Nest (Assistant).

“Wij hebben het zo eenvoudig mogelijk gemaakt om verstelbare comfortbedden te verbinden met een Smart Home-systeem,” zegt Helle Taanquist, Digital Product Manager bij LINAK®. “De Wi-Fi Box kan met uw actuatoroplossing van LINAK gemakkelijk worden aangesloten, en via een aangepaste app maakt u verbinding met het verstelbare bed en activeert u de vaardigheden of acties van de spraakbesturing.

Toekomstbestendige verstelbare bedden voor Smart Homes
Het was voor Taanquist en haar team een doelbewuste keuze om de meest gebruikersvriendelijke oplossing te ontwikkelen en voor bedmerken de gemakkelijkste manier te bedenken waarmee zij innovatieve producten kunnen aanbieden.

“Dit is niet anders dan bij elke andere nieuwe technologie. Des te gemakkelijker de technologie te installeren, integreren en aan te leren is, des te sneller mensen deze technologie omarmen, implementeren en gebruiken,” zegt Taanquist.

Het wordt tijd om slaapkamers te verbinden met Smart Home

Ook het veilig houden van gebruikersgegevens is een onderdeel dat extra aandacht krijgt bij de ontwikkeling van de spraakbesturingsoplossing van LINAK.

“Ten eerste: gebruikersgegevens worden bewaard in een versleutelde cloudoplossing. Ten tweede: de hoeveelheid gegevens die wordt verzameld door dit systeem, wordt tot een minimum beperkt, en ten derde: wij stellen de gebruiker in staat alles te verwijderen wanneer hij of zij dat wenst.” 

De uitrol van de LINAK® Voice Control oplossing - inclusief Wi-Fi box, cloudconfiguratie, app en Smart Home functies en acties - is al begonnen en zal beschikbaar zijn in 2020.

Wat zijn ‘vaardigheden’ en ‘acties’
Amazon Alexa en Google Home Assistant worden beide geleverd met een set mogelijkheden. Deze zijn het equivalent van apps op uw smartphone. Amazon noemt deze mogelijkheden ‘Skills’ (vaardigheden), terwijl Google deze ‘Actions’ (acties) noemt.

Beide systemen worden geleverd met een set van standaardvaardigheden/acties. Beide stellen derden echter in staat om speciale vaardigheden/acties te ontwerpen en toe te voegen. LINAK maakt bijvoorbeeld extra vaardigheden/acties voor spraakbesturingsunits die zijn aangesloten op verstelbare bedden die op actuatorsystemen van LINAK draaien.

De spraakbesturingsoplossing van LINAK werkt net zo goed met Google Assistant als met Amazon Alexa.


Wat is een Smart Home?
De term werd aan het eind van de jaren negentig geïntroduceerd door IBM – de afkorting SMART staat voor ‘Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology’.  Hiernaar wordt ook af en toe verwezen als ‘Home Automation’ of ‘Domotics’.

Vandaag de dag wordt hiermee gewoonlijk verwezen naar moderne huizen die gebruik maken van toestellen, verlichting en/of elektronische apparaten die op afstand kunnen worden bestuurd door de eigenaar, vaak via een mobiele app en/of spraakbesturingsunits.

Het wordt tijd om slaapkamers te verbinden met Smart Home
 

Een Smart Home-functie zie je vaak in apparaten zoals: TV’s, audio- en video-entertainmentsystemen, koelkasten, wasmachines, drogers, toastovens, verwarmings- en airconditioning-units en verlichtingsapparaten. Sommige hebben zelfs camera- en beveiligingssystemen.

 

Literatuur

*) bron: VoiceBot.ai ‘Smart Speaker Consumer Adoption Report 2019’

**) bron: businessinsider.com, 7 januari 2020, Google heeft zojuist bekendgemaakt dat een half miljard mensen overal ter wereld gebruik maken van Google Assistant.

 

Bestanden

Introductie van spraakbesturing voor verstelbare bedden

Slimme speakers zijn steeds meer gewild - ook in de slaapkamer. Ons connectiviteitsaanbod maakt uw bedden toekomstbestendig, ondersteunt uw merk en helpt eindgebruikers om hun dagelijkse routines te veranderen. Begin vandaag nog met verbeteren, en word de droom van uw klanten.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.