Contact.ContactUsHere
Techniek & trends

Focus op ontwerp en bruikbaarheid in moderne patiëntliftsystemen

Personeel in de gezondheidszorg en deskundige ontwerpers spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van moderne gezondheidszorgapparatuur. Bij LINAK is de volgende generatie elektrische afstelsystemen voor patiëntliften gebouwd op basis van feedback door gebruikers over hun ervaringen uit de praktijk, in combinatie met nauwkeurig ontwerpwerk en een solide engineering-ervaring van 25 jaar.

In 1995 werd de eerste volledige actuatorsysteemoplossing geïntroduceerd voor een patiëntlift – LINAK® JUMBO™. Deze heeft niet alleen fabrikanten in staat gesteld alle onderdelen van de bewegingsoplossing op één plaats aan te schaffen. Maar heeft ook een geheel nieuwe marktstandaard voor zowel kwaliteitscontrole als producttesten geïntroduceerd.

De volgende generatie liftsystemen wordt LINAK® LIFT™ genoemd en stelt een geheel nieuwe en bredere norm door uitgebreide feedback van gebruikers te integreren en gevestigde ontwerpers in staat te stellen deze feedback om te vormen naar optimale ergonomie en esthetische elegantie.

Een nieuw tijdperk van patiëntliften
Business Development Manager Claus Rode werkt al jaren bij LINAK en hij heeft het succes van JUMBO™ van nabij gevolgd. Hij vormde een cruciaal onderdeel van het multifunctionele team van LINAK dat de LINAK LIFT™ ontwikkelde.

“In alle bescheidenheid denk ik dat wij altijd kampioenen zijn geweest als het gaat om engineering”, zegt Rode.

“Met LIFT™ wilden wij echter meer gewicht toekennen aan visuele uitstraling en gebruikersvriendelijkheid. Natuurlijk zonder in te boeten aan kwaliteit en functie. Wij wilden dat engineering een subliem ontwerp en optimale bruikbaarheid zou omarmen.”

Zijn collega, Senior Manager Erik Hansen, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het JUMBO™ systeem in 1995. Ondanks het indrukwekkende succes van het systeem in de afgelopen decennia, is hij een groot voorstander van meer en uitgebreide feedback door gebruikers evenals focus op visuele uitstraling. Hij noemt dit een ‘stap naar de toekomst’.

“Er zijn zoveel nieuwe dingen die wij in het nieuwe systeem wilden integreren. Wij hebben nu nieuwe en betere actuatoren, wij hebben de technologie van Bluetooth®, nieuwe accutechnologie – ik kan wel doorgaan. Wij wilden ook een nieuw en moderner ontwerp met verbeterde bruikbaarheid maken. LIFT heeft het allemaal.”

Digitalisering en modern ontwerp
Claus Rode nodigde een externe industrieel ontwerper uit om de feedback van de gebruikers met succes te integreren in het ontwerp en de engineering - wat de ambities in hoge mate versterkte.

“De opdracht was helder – een modern maar toch ‘onzichtbaar’ ontwerp maken, dat samensmelt met de patiëntlift van de klant en het ontwerp hiervan mogelijk verbetert”, zegt Claus Rode.

Tegelijkertijd werkte de R&D van LINAK intensief aan meerdere functies en eigenschappen. De draadloze technologie van Bluetooth® opent de poort naar een draadloze wereld, waarin systeemgegevens kunnen worden gedistribueerd naar verschillende functies in, bijvoorbeeld, een ziekenhuis of zorginstelling.

Focus op ontwerp en bruikbaarheid in moderne patiëntliftsystemen
 

Klaar voor een toekomst met Li-Ion
Rode en het team ontwierpen LIFT™ met Li-Ion-accutechnologie in gedachten. Li-Ion-accu’s presteren niet alleen beter, maar zijn op de lange duur ook voordeliger.

“De prestatiecurve is zoveel beter met Li-Ion-accu’s”, zegt Claus Rode. “Deze plaveit de weg voor de turboboostfunctie, waarmee de lift ruwweg 25 % sneller kan bewegen als deze niet is beladen. Kort gezegd: Li-Ion helpt de efficiëntie van het personeel te vergroten – zowel in ziekenhuizen als zorginstellingen.”

In de praktijk getest op zorgprofessionals
Projectconcepten werden getest door verplegend personeel in verpleeghuizen om te testen of de verzamelde input van gebruikers werkelijk had geleid tot verbeterde bruikbaarheid.

“Wij vroegen het personeel om het nieuwe systeem te testen. Daarna namen we elk stukje geobserveerde en ontvangen feedback terug naar het lab. Daar verrichtten wij enkele afstellingen, en vroegen hen vervolgens opnieuw om weer te testen”.

Focus op ontwerp en bruikbaarheid in moderne patiëntliftsystemen
 

Het uiteindelijke resultaat werd onbetwistbaar het best ontworpen, meest grondig gebouwde en meest uitgebreid geteste actuatorsysteem in de geschiedenis van LINAK.

“Wij hebben zonder twijfel een nieuwe norm gesteld voor systeemontwikkeling. Bruikbaarheid en ontwerp zullen vanaf nu voor ons een nóg grotere rol spelen”, zegt Claus Rode.

LINAK werkt vanuit een testcultuur
LINAK heeft zijn producten vanaf het allereerste begin getest. Het werd tijdens de voortgang van het JUMBO™ patiëntliftenproject 25 jaar geleden echter duidelijk dat ten aanzien van tests een benadering moest worden gekozen die systeemgerichter was.

“Kwaliteit is voor LINAK altijd een gebied geweest waarop de centrale focus is gericht. Alle onderdelen die wij verkopen, worden getest voordat ze de fabriek verlaten. Maar met het JUMBO project begonnen wij producten echter te testen als een systeem – niet elk onderdeel afzonderlijk”, zegt Erik Hansen. “Wij zijn dit blijven doen met nieuwe projecten. Het is de LINAK norm!”

Het testcentrum van LINAK® is in de loop der jaren vele malen uitgebreid, en heeft allerlei nieuwe methoden ontwikkeld om van alles te testen, van materialen, op zichzelf staande onderdelen, afzonderlijke producten en complete actuatorsystemen met BUS-communicatiesoftware.

Een helder idee werd de markstandaard
In het begin van de jaren 90 was LINAK al bezig met het maken van actuatoren voor patiëntliften. Maar vele gesprekken met klanten zette de Deense fabrikant op het spoor van een compleet actuatorsysteem met een focus op modulariteit. Het systeem – waaronder controleboxen, accu’s, opladers en handbedieningen – moest toekomstbestendig zijn en volledige ontwerpvrijheid toestaan om tegemoet te kunnen komen aan de eisen van de klant.

“Destijds moesten fabrikanten alle verschillende onderdelen voor hun bewegingsoplossingen betrekken bij verschillende leveranciers”, zegt Erik Hansen, Senior Manager bij LINAK en een van de makers achter JUMBO. “Dit maakte het voor hen bijna onmogelijk een consistente kwaliteit te waarborgen van al die verschillende onderdelen van verschillende leveranciers, en het testen van alle onderdelen gezamenlijk als een systeem duurde erg lang en was soms een kostbaar proces voor hen.”

Hierdoor ontsproot het fundamentele idee achter LINAK® JUMBO™ – alles wat u nodig hebt in één oplossing, en alles grondig getest als een systeem voordat u het ontvangt.

JUMBO™ - ontwikkeling vanaf nul
Het team van LINAK had al een aanzienlijke ervaring met systemen voor ziekenhuisbedden. Daarom wisten zij dat beginnen vanaf nul de beste methode was.

“Natuurlijk gebruikten wij onze vaardigheden en ervaring. Maar er werden geen producten van andere toepassingen opnieuw gebruikt”, zegt Hansen. “Wij stelden rechtstreeks vragen aan onze klanten om er 100 procent zeker van te zijn dat wij geen middel onbeproefd hadden gelaten om iets te maken wat zij konden gebruiken.”

Voor Erik Hansen en het team rondom het JUMBO™ project betekende dit dat continu heen en weer werd gependeld waarbij vragen werden gesteld aan klanten en eindgebruikers om daarna weer terug te gaan naar het lab.

“Wij doorliepen elk gebruikersscenario dat wij konden bedenken”, zegt hij. “Wat gebeurt er wanneer een accu leeg is? Wie doet dan wat? Hoe vervangen zij deze en laden zij de accu op de juiste wijze op? Dat en nog veel meer. Daarna gingen wij terug naar huis en testten wij nieuwe ideeën.”

Een nieuw tijdperk van patiëntliften
De collega van Hansen, Business Development Manager Claus Rode, werkt ook al jaren bij LINAK en hij heeft het succes van JUMBO gevolgd. Hij speelde een centrale rol in dat multifunctionele team dat het actuatorsysteem van de volgende generatie voor moderne patiëntliften heeft ontwikkeld – LINAK LIFT™.

Het team bracht al de beste praktijkkennis van JUMBO aan boord van het nieuwe project. Toch had LIFT™ vanaf het begin een enigszins andere aard.

“In alle bescheidenheid denk ik dat wij altijd kampioenen zijn geweest als het gaat om engineering”, zegt Rode, en hij gaat verder: “Met dit project wilden wij echter meer gewicht toekennen aan visuele uitstraling en gebruikersvriendelijkheid. Natuurlijk zonder in te boeten aan kwaliteit en functie. Wij wilden dat engineering een subliem ontwerp en optimale bruikbaarheid zou omarmen.”

Focus op ontwerp en bruikbaarheid in moderne patiëntliftsystemen
 

Voor Erik Hansen is de overgang naar LIFT een solide stap naar de toekomst:

“Er zijn zoveel nieuwe dingen die wij in het nieuwe systeem wilden integreren. Wij hebben nu nieuwe en betere actuatoren, wij hebben de technologie van Bluetooth®, nieuwe accutechnologie – ik kan wel doorgaan. Wij wilden ook een nieuw en moderner ontwerp met verbeterde bruikbaarheid maken. LIFT heeft het allemaal.”

 

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.