Contact us here
Casus

De oplossing voor twee productieprocessen

Eén ding was zeker toen Schneider Electric zich wendde tot Krikke de Wit Technische Tiloplossingen in Nederland. De fysieke last voor werknemers in de productielijn voor server racks en grote stalen patchkasten voor computers moest in aanzienlijke mate worden verminderd. De geboden oplossing was een verstelbare en kantelbare assemblagetafel met de naam project N111. Dit bleek niet alleen een oplossing voor het productieproces zelf te zijn, maar de toepassing werd ook geïntroduceerd om werknemers te beschermen tegen overbelasting.

Er werden drie LA36-actuatoren gebruikt om de assemblagetafel in te stellen en te kantelen

“Schneider Electric heeft overal ter wereld verscheidene dochterondernemingen waar deze racks worden geassembleerd. Elke dochteronderneming heeft in overeenstemming met de plaatselijke praktijk een oplossing voor deze problemen. De Nederlandse dochteronderneming ging in dit verband het verst”,  zegt Geert Krikke, directeur van Krikke De Wit Technische Tiloplossingen.

“Er is ook een timer ingebouwd om de fysieke last te voorkomen. Dit betekent dat binnen een bepaalde periode kanteling niet te vaak kan worden uitgevoerd. Dit regelt het werktempo van de werknemers en vertraagt het zelfs soms. Vermindering van het werktempo vermindert ook de fysieke last en gebleken is dat dit een positieve invloed heeft op de kwaliteit van het product”, gaat hij verder. De assemblagetafel wordt afgesteld en gekanteld door middel van  LA36-actuatoren van LINAK Actuator Systems. Deze worden bestuurd door PLC. 

Het serverrack in staande positieVeiligheid tijdens bediening
Het is geen verrassing dat ook op andere gebieden rekening werd gehouden met de werknemers van Schneider Electric. Behalve met de logische CE-certificering werd ook rekening gehouden met andere veiligheidsaspecten. Het systeem leest bijvoorbeeld aan welk type serverrack wordt gewerkt, en het systeem zet de kantelingsfunctie stop als de positie van de klemmen niet overeenstemt met de afmetingen van het rack. Op deze wijze worden ongevallen voorkomen. 

Natuurlijk zijn er ook andere risico’s. De LA36-actuatoren van LINAK zijn uiterst krachtig en dat vereist bewust handelen. Daarom is de besturing op meer dan een armlengte verwijderd vanaf de assemblagetafel. De kantelingsfunctie moet bovendien worden geactiveerd met twee handen. Er wordt daarnaast een duidelijke training aangeboden die wordt ondersteund door een gebruiksaanwijzing. 

Handige opties
Besturing door de PLC houdt in dat naast de veiligheidsfuncties ook diverse andere opties beschikbaar zijn. 

  • Instellingen van werkhoogteHet PLC-besturingssysteem is compatibel met de actuatoren van LINAK
  • Voorbeeld van te assembleren model
  • Voorbeeld van aftellen tot volgende kanteling en reset van teller
  • Voorbeeld van kantelingshoogte en ‘veilig om te kantelen’
  • Voorbeeld van noodstop 
  • Foutendiagnose

Besturing en implementatie
Een van de redenen om voor LINAK Actuator Systems te kiezen is de compatibiliteit van de LA36-actuatoren  met het PLC-besturingssysteem. Daarnaast kunnen de actuatoren parallel worden bestuurd en bieden deze de vereiste kracht. Dit is van toepassing op de hoogteverstelling en de kantelingsfuncties. “Selectie is gebaseerd op de kenmerken: Compacte installatie, eenvoud van PLC-besturing, gemakkelijke synchrone werking en de prijs in vergelijking met andere oplossingen”, zegt Geert Krikke.

 De handige assemblagetafel heeft bewezen een solide oplossing te zijn. Sinds de introductie van de N111 werken productiewerkers bij Schneider Electric in Helmond op de juiste werkhoogte, met de juiste snelheid en in een geautomatiseerde omgeving die zo veilig mogelijk is. 

Ontdek meer over hoe wij bij LINAK denken over productie-ergonomie.

 


Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen