Casus

Hefkolom LC3 ideaal voor mobiele transportrobots

Volledig geautomatiseerde opslagsystemen, uiterst complexe transportbanden en bestuurdersloze transportsystemen – in de laatste paar decennia zijn de technologische ontwikkelingen op het gebied van intralogistiek werkelijk indrukwekkend te noemen. De nieuwe technologieën zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie van de productie, en in productiehallen wordt steeds meer gebruik gemaakt van volledig autonome robots die transporttaken uitvoeren. Het bedrijf Smart Robotics maakt gebruik van een elektrische hefkolom van LINAK in hun logiCON|Lift-transportrobots.

Het productassortiment van het Duitse bedrijf Smart Robotics, een dochteronderneming van de ESCAD Group in Pfullendorf, omvat oplossingen voor de vereisten van intralogistiek evenals robotsystemen die licht van gewicht zijn. Hun oplossingen zijn gebaseerd op de producten van Mobile Industrial Robots, en Smart Robotics ontwikkelt gestandaardiseerde of aangepaste onderdelen voor mobiele MiR-robots. Aangezien er, bijvoorbeeld, geen gestandaardiseerde hoogtes in industriële productiehallen zijn, moeten deze robots compensatie bieden voor verschillende hoogtes wanneer de robots producten verplaatsen en afleveren. Met de logiCON|Lift-transportrobot wordt dit bereikt door een ontwerp met een elektrische hefkolom van LINAK®.

Het gaat niet alleen om de hoogtes van de laad- en afleverpunten die in productiehallen variëren. De gehele workflow van de productie evenals de taken die de transportrobots moeten uitvoeren , variëren ook. Smart Robotics biedt maatwerksystemen die aan alle vereisten voldoen.

"De uitdaging voor onze logiCON|Lift lag in het ontwerp. Wij hadden minimale installatieafmetingen maar hadden de hoogst mogelijke hefcapaciteit nodig. En de hefkolom die wij nodig hadden, moest extreem stabiel zijn", zegt Daniel Moritz, de ontwerper achter de logiCON|Lift.

Goed van pas kwam de zijdelingse kabelgeleiding, die met hefkolom LC3 van LINAK mogelijk is. Afhankelijk van de toepassing wordt de robot tijdens zijn werk blootgesteld aan stof en sproeiwater. Dit is een punt waar LC3, met zijn IPX4-beschermingsklasse, aan de eisen voldoet. Hij is optioneel zelfs leverbaar met IPX6.

De technici bij Smart Robotics keken naar een groot aantal elektrische hefkolommen die op de markt verkrijgbaar zijn, maar kozen voor de LC3 van LINAK.

De crew testte tijdens het proces zelfs andere elektrische verstellingsopties. LINAK introduceerde de LC3 in 2018 en biedt deze aan in drie verschillende uitvoeringen: Met een duwkracht van 4000 N, 5000 N of 6000 N. De compacte installatieafmeting van de standaarduitvoering is slechts 320 mm met een kolomlengte van 400 mm. Dit plaveit de weg voor talrijke mogelijke toepassingen.

Hefkolom LC3
 

“In het begin probeerden wij hoogteverstelling te implementeren met standaardhefkolommen, vergelijkbaar met die welke worden gebruikt in de meubelsector. Het werd echter snel duidelijk dat deze niet aan onze eisen voldoen", zegt Hendrick Pierburg, projectmanager bij Smart Robotics GmbH.

De goede functionaliteit als het gaat om stabiliteit en de compacte installatieafmeting deed de weegschaal uiteindelijk doorslaan naar de hefkolom LC3. De transportrobot moet producten transporteren en met grote precisie plaatsen, en het ontwerp moet stabiel zijn om bewegingen, stoten en de dagelijkse productie in het algemeen te weerstaan.

"Als een kolom te veel speling heeft, dan is dat in de meeste situaties erg slecht", zegt Pierburg.

De transportrobot is via een webinterface gemakkelijk in bedrijf te stellen en te programmeren. De robot, die rondrijdt in zijn omgeving, creëert een soort kaart, die de basis vormt voor zijn eigen navigatie. De verschillende werkstappen worden dan eenvoudigweg samengesteld via de interface. Het was erg gemakkelijk voor de ontwerpers van Smart Robotics om de LC3 direct aan te sluiten op het besturingssysteem van de robot. De positiefeedback wordt geleverd via een potentiometer en Hall-sensors zijn ook leverbaar als een optie.

"Wij zijn overtuigd van de kwaliteiten van de hefkolom. Het lage geluidsniveau was ook een groot voordeel voor de meeste toepassingen", zegt Manuel Kramer, hoofd Electrical Engineering & Support bij Smart Robotics.

De LC3 wordt, behalve in de mobiele robot, ook gebruikt in een lichtgewichtrobot. Hierbij was het vereist om de gehele robotarm tijdens het werk omhoog te bewegen.

Hefkolom LC3 ideaal voor mobiele transportrobots
 

"In het bijzonder voor deze toepassing is stabiliteit zeer belangrijk, omdat de activiteiten van de robot met extreme precisie moeten worden uitgevoerd", zegt Hendrick Pierburg. Bij de ontwikkeling van de LC3 legde LINAK grote nadruk op stabiliteit, wat inhoudt dat de kolom ook kan worden gebruikt voor toepassingen zoals operatietafels of andere geavanceerde medische apparatuur. Het dynamisch buigmoment van de kolom is maximaal 1400 Nm statisch tot 3000 Nm echter binnen de vereisten.

Lees hier meer over Smart Robotics

Bestanden

Focus op industriële automatisering

In deze brochure tonen wij allerlei opties voor het plaatsen van actuatorsystemen, waarmee productiviteit in industriële automatisering een boost krijgt.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.