Casus

Optimale manoeuvreerbaarheid in industriële productie met elektrische beweging

Het Franse bedrijf MZR specialiseert zich in oplossingen voor industriële fabricage, en in die sector ervaart de eigenaar dat er een toenemende vraag is naar elektrische bewegingsoplossingen. Dit is voor hem geen toeval.

Voor Frederic Mazoyer is elektrische beweging altijd keus nummer 1. Hoewel hij ook gebruik maakt van pneumatica en hydraulica in zijn producten voor manoeuvreerbaarheid in industriële fabricage, zijn de voordelen van elektrische beweging zonneklaar voor hem. De beweging is precies en de milieubalans is zoveel beter. Elektrische actuatoren vereisen alleen energie wanneer deze werkelijk in bedrijf zijn. Pneumatica en hydraulica vereisen compressors. 

Mazoyer heeft zijn bedrijf MZR opgericht in 2006. Het idee was om producten en oplossingen te bieden voor industriële fabricage. Flexibiliteit en mobiliteit zijn op dat gebied belangrijke factoren. 

“De processen en vereisten in een groot aantal productielijnen veranderen constant. Bedrijven moeten productielijnen steeds blijven aanpassen en wijzigen. En precies op dat punt komen onze producten om de hoek kijken. Wij zorgen voor optimale workflows”, zegt Frederic Mazoyer.

De doelstelling van MZR is om de productie te optimaliseren met Plug & Play™-oplossingen. Elektrische actuatoren van LINAK zijn belangrijke onderdelen in zijn producten. Deze zorgen voor de beweging bij het manoeuvreren van de producten en dus voor de noodzakelijke flexibiliteit van de werkomgeving.

Optimale manoeuvreerbaarheid in industriële productie met elektrische beweging
 

Elektrische activering voor meerdere doeleinden
Assemblagetafels in verschillende varianten met verschillende functies vormen een belangrijk segment in het productassortiment van MZR. Behalve assemblagetafels, die in hoogte verstelbaar zijn via een schaarmechanisme, biedt MZR ook kantelbare assemblageplatforms. Grote glazen platen, gevelpanelen of andere bouwelementen, worden gemakkelijk machinaal bewerkt in productie en worden vervolgens gekanteld voor transport of verdere assemblage. 

Voor de kantelingsfunctie gebruikt MZR elektrische actuatoren van LINAK®. Deze bieden voldoende duwkracht en kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in een bestaand elektrisch systeem. Anders dan bij pneumatica en hydraulica kan de beweging precies worden bestuurd. Met behulp van accusystemen zijn de mobiele assemblagetafels flexibel in het gebruik, en de onderdelen kunnen binnen een productielijn gemakkelijk worden verplaatst.

Optimale manoeuvreerbaarheid in industriële productie met elektrische beweging

“Het is belangrijk voor ons dat gebruikers altijd in de beste positie kunnen werken”, zegt Frederic Mazoyer. “Dit verhoogt niet alleen het comfort en de efficiëntie, maar biedt bovenal ook bescherming tegen spieraandoeningen.”

In hoogte verstelbare werkgebieden winnen aan populariteit in productielijnen. MZR biedt mobiele werkbanken in een reeks varianten die in hoogte verstelbaar zijn door middel van een schaarmechanisme. Onderdelen die moeten worden verplaatst, zijn vaak groot en zwaar. Vooral op dat punt laten actuatoren van LINAK zien waartoe zij in staat zijn.

 

De lineaire actuator LA36 van LINAK biedt een duwkracht tot 10.000 Newton. Als dat nog niet genoeg is, worden twee actuatoren gebruikt die exact parallel bewegen dankzij de geïntegreerde elektronica. Dankzij de Integrated Control (IC)-optie is een parallelle beweging van de actuatoren eenvoudig te implementeren.

Diverse voordelen bij gebruik van actuatoren met IC
LINAK biedt al enige tijd elektrische actuatoren met een Integrated Controller. De actuatoren met IC openen een wereld van talrijke opties. LINAK biedt voor IC-opties vier verschillende varianten: Basis, Geavanceerd, Parallel en BUS-communicatie. Indien meerdere actuatoren parallel moeten bewegen, dan is de ‘parallelle’ variant de juiste keus. Maximaal acht identieke IC-actuatoren kunnen worden gecombineerd en parallel in- of uitlopen. Er is geen extra besturing of bekabeling nodig. De actuatoren communiceren rechtstreeks met elkaar via hun eigen BUS-systeem.

“Voor onze producten hebben wij stille en krachtige beweging nodig. Actuatoren van LINAK bieden een zachte start, en dit is ideaal voor onze eisen”, zegt Frederic Mazoyer. De meeste onderdelen wegen tot 300 kilogram. De lineaire actuatoren bieden, behalve de duwkracht voor de beweging, een veilige zelfbehoud-kracht. “Op dit punt onderscheiden de producten van LINAK zich ook”, zegt Mazoyer.  

Dankzij elektrische ondersteuning bij allerlei werkprocessen vereist een productie tegenwoordig minder energie dan tientallen jaren geleden. Bij MZR wordt elk product op maat gemaakt voor de klant. Dit houdt in dat eisen sterk kunnen variëren. Elk product biedt echter een optimale ergonomische ondersteuning voor dagelijkse werkstappen in een productieomgeving. Door middel van elektrische actuatoren van LINAK is de beweging stil, energiezuinig en betrouwbaar.

6 tips van LINAK® voor een ergonomisch verbeterde werkdag play-icon

6 tips van LINAK® voor een ergonomisch verbeterde werkdag

Bestanden

Focus op industriële automatisering

In deze brochure tonen wij allerlei opties voor het plaatsen van actuatorsystemen, waarmee productiviteit in industriële automatisering een boost krijgt.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.