Contact us here
Casus

Vermindering van energieverbruik voor beluchting

De stad Esbjerg is de thuishaven van het op vier na grootste afvalwaterzuiveringsbedrijf in Denemarken - Renseanlæg Vest. Het management heeft hier besloten om lineaire actuatoren van LINAK te gebruiken om in de beluchtingstanks een stabiele en precieze luchtstromingsregeling tot stand te brengen. De actuatoren van LINAK werden gekozen omdat deze een aantal voordelen bieden voor de dagelijkse exploitatie, bijvoorbeeld een lager energieverbruik en gemakkelijke montage.

DIN Forsyning

Elke dag komt 20.000 m3 afvalwater binnen in Renseanlæg Vest in de Deense stad Esbjerg. De installatie is een onderdeel van het regionale utiliteitsbedrijf DIN Forsyning en het water moet hier een reeks behandelingsprocessen ondergaan voordat het kan worden geloosd in de Noordzee. De behandeling in deze specifieke installatie heeft ook met andere uitdagingen te maken , aangezien circa 60% van het water afkomstig is uit de industrie. De faciliteit is ontworpen voor 290.000 PE, wat overeenkomt met een afvalwaterbelasting van 290.000 mensen.

Precieze regeling van het beluchtingsproces
Een belangrijk proces in afvalwaterzuivering is beluchting. Dit vraag veel energie en hierbij is het van belang dat de ammoniakniveaus laag blijven. Het ammoniakniveau wordt geregeld door regeling van de luchtinvoer naar de beluchtingstanks. Zuurstofregeling wordt uitgevoerd met gebruik van een surveillancesysteem, waarbij berichten worden verzonden naar de actuatoren om de mesafsluiters van de V-poorten te regelen wanneer er te veel of te weinig ammoniak in het water is. Voor het management is het van essentieel belang om heel precies de zuurstof te kunnen regelen:

'Beluchting is een duur proces. Circa een derde van het energieverbruik van de installatie gaat op aan voeding voor de beluchtingscompressor. Daarom is het van essentieel belang voor ons dat wij onze kleppen nauwkeurig kunnen regelen, zodat wij bij de beluchting geen energie verspillen. Actuatoren van LINAK hebben in dit verband bewezen veel voordelen te hebben, omdat deze de precisie leveren die wij nodig hebben'.

Actuator DIN Forsyning
 

Voordelen van het gebruik van elektrische actuatoren
In Esbjerg was het niet alleen precisie en energieverbruik die het management ertoe brachten om producten van LINAK te kiezen:

'Een aantal jaar geleden moesten wij onze bestaande klepoplossingen op de beluchtingstanks vervangen. Daarom raadpleegden wij ons netwerk. In Ribe (aangrenzende stad) hadden zij positieve ervaringen met de vervanging van een traditionele actuatoroplossing door een elektrische actuator van LINAK. Wij besloten dat ook te doen'.

Het management van Renseanlæg Vest heeft geen spijt gehad van hun beslissing om de alternatieve oplossing te proberen in plaats van de traditionele route te nemen: 

 'Het LINAK-systeem was enigszins voordeliger in aanschaf. De actuatoren hebben verder geen onderhoud of service nodig. De actuatoren zijn ook dusdanig robuust dat deze alle spanning waaraan ze hier op de installatie worden blootgesteld, probleemloos kunnen weerstaan. En ze zijn ook nog eens heel gemakkelijk te monteren. Onze kleppen zijn zo geplaatst dat ze nogal moeilijk toegankelijk zijn, maar dit was geen probleem aangezien de actuatoren klein en licht zijn. Voor de klus waren slechts twee man nodig, en geen kraan'.

De toekomst voor Renseanlæg Vest
Op de Esbjerg-faciliteit is het management altijd op zoek naar gebieden waar zij processen kunnen optimaliseren en efficiënter kunnen worden. Momenteel testen zij actuatoren van LINAK® in het andere zuiveringsbedrijf van de stad, Renseanlæg Øst, en staan diverse andere projecten klaar in de pijplijn:

 'Wij zien mogelijkheden om in andere gebieden van onze installaties de oplossingen van LINAK te installeren. Dit kan in de zuiveringstanks zijn, bij de inlaat naar de beluchtingstanks, of op de schuifafsluiters bij de regenwaterbasins. Dat is iets wat we nauwkeuriger zullen bekijken wanneer de huidige oplossingen moeten worden vervangen'.

Het huidige management is bezig met het ontwerpen van een masterplan om Renseanlæg Vest verder te optimaliseren. Het plan is ontsproten uit de wens van de gemeente Esbjerg om de overstroom uit de installatie te verminderen en een beter gebruik te maken van hulpbronnen.

 'Net zoals wij contact opnamen met Ribe over elektrische actuatoren, werd er door andere collega's ook contact met ons opgenomen. Zij wilden onze ervaringen weten en die delen wij graag met iedereen die geïnteresseerd is”, zegt het management bij DIN Forsyning.

Lees meer over de mesafsluiters voor precieze luchtstroming.

Bestanden

Focus op afvalwaterverwerking

In de afvalwaterindustrie zijn, om de verschillende faciliteiten elke dag op nieuw weer optimaal te laten werken, eenvoudige bediening en controle essentieel. In deze brochure leest u meer over actuatoroplossingen van LINAK voor afvalwaterverwerking.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen