Contact us here
Techniek & trends

Grote cobots en in hoogte verstelbare bases: Complementair of concurrerend?

De trend naar cobotpalletisatie wordt sinds 2020 almaar sterker en is steeds belangrijker op het gebied van materiaalverwerking. De soorten palletiseertaken die geautomatiseerd kunnen worden, zijn snel gegroeid, net als het assortiment cobotmerken en -modellen voor deze taken. De nieuwste toevoeging in de cobotwereld zijn de steeds populairder wordende grote cobots. Deze bieden een overtuigend voordeel door hun veelzijdigheid en overtreffen hun compacte tegenhangers met een bereik tot 1,8 meter en een laadvermogen van 25 kg of meer.

Elektrische ELEVATE™-hefkolom een tekening van een cobot en een pallet met dozen aan elke kant

Palletiseeropstellingen met compacte cobots, die doorgaans een bereik van ongeveer 1,3 meter hebben, vereisen een hefkolom of een in hoogte verstelbare sokkel van een ander type om de bovenste niveaus van een pallet te kunnen bereiken. Met de komst van de grote cobots lijkt het misschien dat in hoogte verstelbare bases overbodig worden, wat bij bepaalde opstellingen het geval is.

Grote cobots maken een vereenvoudigd palletiseerontwerp mogelijk en maken het mogelijk zwaardere producten te verwerken en kenmerken zich tevens door een verlengd bereik. In sommige scenario's zijn in hoogte verstelbare cobotsokkels nog steeds nodig, maar de vereisten voor deze bases zijn veranderd, omdat de grote cobots hogere krachten genereren, waardoor meer stabiliteit vanaf de basis nodig is.

Om ons aan de nieuwe omstandigheden aan te passen, hebben we onze ELEVATE™-kolom voor cobotpalletiseerders met slaglengteopties tot 1100 mm vernieuwd. Voor grote cobots kun je deze kolom tot 900 mm laten lopen, waardoor een grotere profieloverlapping mogelijk is om de nodige stabiliteit te bieden.

In de onderstaande hoofdstukken gaan we in op verschillende opstellingsopties voor het stapelen op verschillende hoogtes en het palletiseren van zware goederen. We bespreken de afmetingen van cobots en wanneer het zinvol is om een in hoogte verstelbare cobotbasis te gebruiken – aan de hand van de ELEVATE-kolom als ons voorbeeld – en wanneer dat niet het geval is.

 

Gezien de toenemende diversiteit van de palletiseermarkt zijn er talrijke opstellingsopties beschikbaar. Om het gemakkelijk te maken om te bepalen of de ELEVATE geschikt is voor een specifieke opstelling, hebben we B10-gegevens verzameld om aan te tonen of de geschatte levensduur van de kolom overeenkomt met de vereisten van de palletiseerder. Bovendien kunnen gegevens van bedrijfscycli helpen bij het beoordelen of een palletiseerder die is uitgerust met een ELEVATE-hefkolom kan voldoen aan een bepaalde cyclustijd van de productielijn. Meer informatie vind je in de gebruikershandleiding.

ELEVATE™-hefkolom van LINAK® voor cobotpalletiseerders

 
 

Verschillende opstellingsopties voor jouw palletiseeroplossing

Over het algemeen bepalen de grootte van de cobot en de basis hiervan hoe hoog je kunt palletiseren. Veel toepassingen vereisen echter meer dan alleen een groter bereik, en verschillende factoren zijn van invloed op de ideale opstelling. De planning van het cobotpad is een van de belangrijkste factoren, omdat de cobot binnen de toegestane grenzen moet werken om botsingen met omliggende objecten te voorkomen. De programmeercomplexiteit neemt toe met de grootte van de cobot. Toevoegen van een hefkolom aan de opstelling kan de taak vereenvoudigen doordat de cobot kan worden verplaatst naar posities met een lager risico op botsingen. Bovendien is de palletgrootte van invloed op de opstelling; hoe breder de pallet, hoe minder stapelhoogte je kunt bereiken. Factoren zoals het gewicht en de grootte van de dozen, evenals het ontwerp van de grijper, zijn ook van invloed op de palletiseeroplossing. We kunnen in dit artikel geen rekening houden met al deze factoren en daarom zijn de gegeven cijfers schattingen. Voor een evaluatie op maat kun je je specifieke opstelling simuleren met behulp van tools zoals MyRobot.cloud in combinatie met ELEVATE en Universal Robot-cobots om je aanpak te verfijnen.

 

Stapel je goederen tot 2 meter

Als je je goederen tot een hoogte van 2 meter wilt palletiseren, heb je in principe twee opties: De eenvoudigste manier is om een grote cobot te kiezen met een bereik van ongeveer 1,8 meter, waarmee je goederen tot 2 meter op een europallet kunt stapelen. Er zijn verschillende cobotmodellen met een bereik van ongeveer 1,8 meter en verschillende laadvermogens op de markt beschikbaar. Een aanzienlijk voordeel van deze oplossing is het kleinere aantal componenten dat in de palletiseerder hoeft te worden geïntegreerd, omdat je geen in hoogte verstelbare basis nodig hebt. Je productielijn heeft echter misschien geen ruimte voor een grote cobot, of je favoriete merk biedt misschien geen grote cobot. In deze gevallen is het een optie om een compacte cobot van 1,3 meter te combineren met een ELEVATE-kolom met een slag van 900 mm en een ingebouwde hoogte van 730 mm. Bij brede pallets of bij het palletiseren van dozen met lage hoogteafmetingen kan 730 mm te hoog zijn om de onderste palletniveaus te bereiken. In deze scenario's kan een ELEVATE met een slag van 700 mm en een inbouwhoogte van 630 mm ideaal zijn. Een compacte cobot combineren met een hefkolom kan ook een meer budgetvriendelijke oplossing zijn.

 

Een stap verder: Stapel je goederen tot 2,4 meter

Als je goederen in een container of vrachtwagen worden verzonden, wil je waarschijnlijk tot ongeveer 2,4 meter stapelen om je verzending te maximaliseren. 2,4 meter is wereldwijd de standaardhoogte voor containers en vrachtwagens. Grote cobots met een bereik van 1,8 meter kunnen deze hoogte niet alleen bereiken, of het nu op een europallet of op grotere pallets voor veel doosafmetingen is. Je moet het bereik van de cobot verlengen. Met een ELEVATE met een slag van 1100 mm (loop tot 900 mm) kun je gemakkelijk tot 2,4 meter stapelen op de meest gangbare palletafmetingen – en dit model kan overweg met grote cobots en deze tijdens gebruik stabiel houden. Als je met europallets werkt, kun je ook kiezen voor een compacte cobot met een bereik van 1,3 meter. In combinatie met een slag van 1100 mm van de ELEVATE kun je tot 2,4 meter palletiseren.

 

Stapelen boven 2,4 meter: Planning voor compatibiliteit met automatisering

Als je bedrijf niet alleen vorkheftrucks omvat, maar ook boven geladen geautomatiseerde mobiele robots (AMR's) of geautomatiseerde geleide voertuigen (AGV's), moet je rekening houden met extra stapelhoogte. Voor de meeste AMR's/AGV's moet de palletpositie 400 mm boven de grond zijn en deze extra ruimte moet in je totale palletiseeroplossing worden berekend om deze compatibel te maken met deze voertuigen.

Als je tot 2,4 meter hoog wilt palletiseren, moet je stapelhoogte dus 2,8 meter zijn, wat alleen kan worden bereikt door een hoogteaanpassing aan de grote cobot toe te voegen. Door een slag van 1100 mm van de ELEVATE toe te voegen (loop tot 900 mm), kun je deze hoogte bereiken op een europallet.

Stapeldozen van cobotpalletiseerder op een pallet verplaatst door een AMR

 
 

Palletiseren van goederen die 25 kg of meer wegen

De meeste grote cobots kunnen in twee groepen worden onderverdeeld. Die met een laadvermogen tot 20 kg die ook een groot bereik hebben en cobots die zwaardere voorwerpen tot 30 kg kunnen hanteren, maar te weinig bereik hebben. Dit betekent dat als je goederen wilt palletiseren die meer dan 25 kg wegen en ook een stapelhoogte van meer dan 2 meter nodig hebben, je dan minder cobots hebt om uit te kiezen, omdat niet veel cobots deze sterkte leveren met een lang bereik.

Als het bereik van je cobot met een laadvermogen van meer dan 25 kg niet aan je eisen voldoet, kun je deze combineren met een hefkolom. Met de slag van 1100 mm van de ELEVATE kun je stapelhoogtes tot 2,3 meter bereiken, afhankelijk van je specifieke grote cobotmodel. In deze opstelling kun je de kolom tot 900 mm laten lopen om een verlengde profieloverlapping mogelijk te maken die de kolom stabiel houdt, ongeacht de hogere krachten die de grote cobot tijdens bedrijf creëert.

Als je meer wilt weten over de ELEVATE-hefkolom voor cobotpalletiseerders, bezoek dan de toepassingspagina of neem contact op met het lokale LINAK® kantoor voor een gesprek over de opties voor de opstelling van jouw palletiseerder.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen