Casus

Vernieuwing en functionaliteit in eettafels die in hoogte verstelbaar zijn

Een in hoogte verstelbare eettafel met actuatoren en een accu-oplossing van LINAK is een nieuw product van de Deense Skovby Møbelfabrik.

Sinds de oprichting in 1933 is Skovby Møbelfabrik (meubelfabriek) van een kleine kastenmakerswinkel die op aanvraag meubels en apparatuur leverde, uitgegroeid tot een wereldwijd merk op het gebied van eettafelmeubilair.

Innovatie, functionaliteit en gebruik van nieuwe technologie zijn belangrijke factoren voor een bedrijf dat zich in de voorhoede van geavanceerde klantbehoeften bevindt. Een recente toevoeging is een in hoogte verstelbare eettafel die actuatoren en een accu-oplossing van LINAK bevat.

Toen Thorvald Rasmussen in 1933 zijn kastenmakersbedrijf begon, was productie op aanvraag en levering van apparatuur het uitgangspunt. De aanvragen namen toe en in de jaren vijftig begonnen zij een serieproductie van meubels die zich later uitsluitend zou richten op eettafelmeubels.

De internationale interesse in Deens ontwerp en de florerende Deense economie in de jaren zestig vormden het fundament van wat vandaag een wereldwijd bedrijf is geworden voor Preben en Jørgen Rasmussen. Als derde generatie leiden de broers nog steeds het familiebedrijf vanuit het hoofdkwartier in Skovby in Denemarken.

De creatieve en esthetische lijn van Skovby-producten wordt beheerd door architect Per Hånsbæk, die al meer dan 25 jaar voor het bedrijf werkt.

Vernieuwing en functionaliteit in eettafels die in hoogte verstelbaar zijn - Preben en Jørgen

De broers Preben Rasmussen en Jørgen Rasmussen zijn eigenaren van de derde generatie en leiden nog steeds het familiebedrijf vanuit het hoofdkwartier in Skovby.

Van eetkamer tot leefkeuken
De eetkamer was het gebied waarop Skovby zich vooral richtte. Sinds de jaren vijftig is dit uitgegroeid tot een leefkeuken, dat niet alleen een plaats om te eten is geworden, maar ook een woon- en werkgebied voor het hele gezin.

Skovby streeft ernaar deze ontwikkeling te volgen, zoals Preben Rasmussen zegt:
De behoeften van consumenten veranderen en wij moeten daarop inspelen, en tafels ontwikkelen met functies die tegemoetkomen aan deze behoeften. Wij zijn niet bang voor technologie en wij zijn sterk gericht op hoe wij met nieuwe technologie kunnen voldoen aan de behoeften van klanten”.

De focus van Skovby op deze ontwikkeling heeft geleid tot diverse gepatenteerde uitbreidingsoplossingen voor eettafels en multifunctioneel meubilair thuis.


Integratie van nieuwe technologie
Met de in hoogte verstelbare eettafel, de Skovby SM30, heeft het bedrijf een nieuwe stap gezet naar een voorsprong op de concurrentie. De tafel is ontworpen met een actuator- en accu-oplossing van LINAK, waarmee u de tafel omhoog en omlaag kunt verstellen. De schakelaar op de tafel is ook programmeerbaar en stelt u in staat om favoriete instellingen op te slaan.

Voor wat betreft de integratie van de technologie van LINAK in het ontwerp, zegt Jørgen Rasmussen:
Verstelbaarheid in de hoogte en ergonomie zijn al aanwezig op de werkplek, en meer ergonomie thuis is de volgende stap. Mensen hebben grote belangstelling getoond voor de tafel toen wij die presenteerden op beurzen, dus wij weten dat er kansen liggen. Nieuwe technologie betekent natuurlijk ook een grote stap qua prijs. Het product kan nu worden omschreven als high-end, maar omdat consumentenpatronen veranderen, staan klanten geleidelijk ook steeds meer open voor nieuwe technologie, dus wij denken dat de markt meer zal openstaan voor dergelijke oplossingen”.

Een eettafel die esthetiek combineert met functionaliteit
De leefkeuken heeft in het woonhuis een centrale rol gekregen als een plaats om te wonen en tijd met elkaar door te brengen. Dit stelt u in staat om nieuwe functies toe te voegen aan de eettafel, en dit is de uitdaging die Skovby wilde aangaan.

Het resultaat is de eettafel Skovby SM30. Per Hånsbæk zegt het volgende over de tafel:
Wij werken met het concept van multifunctioneel meubilair. Wij namen in overweging welke functies de uiteindelijke eettafel in de keuken zou moeten bieden, omdat de leefkeuken in woonhuizen steeds meer een centrale plaats inneemt. Het is het eetgebied van het gezin, het werkgebied van volwassenen en het speelgebied van kinderen geworden, en met de ingebouwde verstelbaarheid en uitbreidbaarheid kan de tafel voor diverse doeleinden worden gebruikt”.

De tafel moest voldoen aan de functionele, esthetische en ontwerpgebonden normen van Skovby. Per Hånsbæk zegt verder:
Het ontwerp moest internationaal georiënteerd zijn en voldoen aan onze normen. Technologie integreren in het ontwerp stelt nieuwe uitdagingen. Skovby staat, bijvoorbeeld, synoniem voor uitbreidingen, dus deze functie moet ook in het ontwerp worden geïntegreerd. In combinatie met de actuatoren en de accu zorgde dit voor een aantal uitdagingen in termen van stabiliteit, die werden opgelost door een tafel met een basis te ontwikkelen, in veel landen een bekende en populaire functie”.

Een ambitieuze samenwerking op het gebied van innovatie
Skovby gelooft sterk in het gebruik van technologie, wat inhield dat het bedrijf vanuit dezelfde gedachte opereerde als LINAK, dat een actieve partner wilde zijn bij het ontwikkelen van nieuwe innovatieve meubeloplossingen voor woonhuizen. In feite dateert het verhaal van LINAK en Skovby terug tot de vroege jaren negentig, toen de twee bedrijven gezamenlijk een volledig geautomatiseerde tafel met actuatoren ontwikkelden voor gebruik op beurzen. In 2011 werd de samenwerking hervat en gezamenlijk ontwikkelden zij de koffietafel SM236 met een in hoogte verstelbare oplossing, wat inhoudt dat de tafel zich verdubbelt als een kleine eettafel in flats waarin de ruimte beperkt is. Met de eettafel SM30 van Skovby als de laatste toevoeging hebben de actuatoroplossingen van LINAK nu hun weg gevonden naar de kern van Skovby’s business.

Over de achtergrond van het partnerschap zegt Preben Rasmussen:
Het is belangrijk voor ons om componenten te gebruiken die zijn ontwikkeld en geproduceerd in Denemarken, omdat dit een kwaliteitsgarantie in ons boek is. Daarom is LINAK als een gevestigd Deens bedrijf een ideale partner voor ons. Het is ook onze ervaring dat de producten duurzaam zijn, wat ons helpt de kosten van aftersales-services overal ter wereld laag te houden”.

Over de samenwerking met LINAK zegt Per Hånsbæk:
LINAK heeft zich volledig ingezet voor het project en is een actieve partner geweest. Dit heeft geleid tot een goede dialoog waarin tijdens het gehele proces alle vragen werden beantwoord en afspraken werden nagevolgd.”

De vorm van de Skovby-eettafel SM30 toont aan hoe de samenwerking tussen Skovby en LINAK kan werken en hoe actuatortechnologie en -ontwerp kunnen samenkomen om het gebruik van de eettafel uit te breiden en in te passen in de functie van het keuken/eetgebied als een ontmoetingspunt in het woonhuis. Met de eettafel hebben Skovby en LINAK in Denemarken en overal ter wereld verstelbaarheid in hoogte geïntroduceerd en een combinatie van ergonomie en comfort naar het keuken/eetgebied gebracht.

Belangstelling voor het werken bij LINAK aan ontwerpprojecten? Neem dan contact met ons op.

Wilt u meer zien over de samenwerking op ontwerpgebied, ga dan naar www.design-meets-movement.com.

Innovatie en functionaliteit op het gebied van in hoogte verstelbare eettafels - Per Haansbaek

Per Hånsbæk, Architect

Vernieuwing en functionaliteit in de besturing van in hoogte verstelbare eettafels

Verstelbaarheid in hoogte onder handbereik

 
LINAK Baselift - Ergonomie ontmoet innovatie play-icon

LINAK Baselift - ergonomie ontmoet innovatie

LINAK Baselift van Interzum (Engels) play-icon

Presentatie van Baselift

Een Baselift-systeem van LINAK monteren in een keuken play-icon

Een Baselift-systeem van LINAK monteren in een keuken

Bestanden

Focus op keukens

Til uw keuken naar nieuwe hoogtes Als 't gaat om het creëren van de keuken van de toekomst is, aan de hand van elektrische beweging, the sky the limit.

Zet de keuken in beweging

Op het werk of thuis, een gezonde werkhouding is belangrijk bij alles wat we dagelijks doen. Daarom ontwikkelde LINAK Baselift: om keukenbladen in hoogte te kunnen aanpassen.

Baselift – Ergonomie komt samen met innovatie

Baselift is een compacte unit voor hoogteaanpassing van keukens, kasten en balies.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.