Techniek & trends

Creëer productieve en gelukkige werknemers met zit-sta bureaus

U creëert niet alleen een actieve en gezonde werkomgeving maar haalt ook nog eens het beste uit uw werknemers. Zit-sta bureaus bieden veel voordelen voor zowel werkgevers als werknemers.

Zit-sta bureaus zijn al enige tijd een groeiende wereldwijde trend, maar er zijn nog steeds veel bedrijven die de overstap nog niet hebben gemaakt. Dat betekent dat veel mensen en de bedrijven waarvoor zij werken, de potentiële voordelen mislopen waarvan zij kunnen profiteren als beweging wordt toegevoegd aan de werkplek. In een artikel voor de Society for Human Resource Management benadrukt James Levine, directeur van obesitasoplossingen voor de Mayo-kliniek en de universiteit van de staat Arizona, dat gewoonlijk een investeringsrendement tussen $3 en $7 wordt gehaald voor elke $1 die wordt geïnvesteerd in werkplaatsverbeteringen die mensen helpen tijdens hun werk actiever te worden1 Zit-sta bureaus betekenen dus een win-winsituatie voor werkgevers.

Indien u of uw bedrijf de overstap nog niet heeft gemaakt, of dat u overweegt om zit-sta bureaus toe te voegen aan uw toekomstige ontwerpprojecten, bekijk dan eens onze nieuwste video’s die deze voordelen voor het voetlicht brengen, en deel die met anderen.

Deze video laat zien hoe op uw huidige werkplek uw werknemers in een vertraging kunnen raken als de werkplek niet in hoogte verstelbaar is.

Ondersteunt de efficiëntie
In een onderzoek onder 50 deelnemende universiteitsstudenten waarin werd onderzocht wat het effect van staan in tegenstelling tot zitten was, lieten de deelnemers zien dat zij in staat waren sneller te reageren wanneer zij stonden dan wanneer zij zaten2. En fysieke activiteit blijkt ook de cognitieve vaardigheden te verbeteren, ongeacht de feitelijke gezondheidstoestand van mensen. In dit verband bleek uit een onderzoek in de VS dat fysieke activiteit een aanzienlijk positieve invloed had op de mentale verwerking en prestatie voor zowel gezonde als zieke personen toen de onderzoekers het effect van fysieke activiteit vergeleken voor personen met en zonder de ziekte van Parkinson.3

Deze video laat zien hoe met beweging op kantoor een comfortabele werkplek kan worden gecreëerd die het welzijn bevordert en ziektedagen vermindert.

Vermindert absentie
In een langdurige case study van 6 jaar werd door een in Duitsland gevestigd wereldwijd bedrijf een aantal werknemers uitgerust met zit-sta bureaus en ergonomische training. Van de werknemers verklaarde 65 procent (onderzoek van 3 maanden) respectievelijk 70 procent (onderzoek van 6 jaar) dat – ondanks meer computergebruik – hun welbevinden was toegenomen. Bovendien nam het aantal gerapporteerde ziektedagen vanwege bijv. rugpijn met 60 procent af. Het bedrijf constateerde dat het investeringsrendement (ROI) voor hun investering gelijk was aan 10 EUR per elke geïnvesteerde 1 EUR (voor de zit-sta bureaus en ergonomische training).4

 

Deze video laat zien hoe werkplekken zo moeten worden ontworpen dat werknemers worden geholpen hun taken uit te voeren in plaats van een belemmering te vormen voor uw werk.

Verbetert de productiviteit
In een ander onderzoek werd gedurende 6 maanden in een callcenter het effect vergeleken van zit-sta bureaus versus traditionele statische bureaus. De wetenschappers constateerden dat werknemers met zit-sta bureaus dagelijks 45 procent productiever waren in vergelijking met collega’s die alleen maar zittend hun werk deden – en dat de productiviteit in de loop der tijd toenam.5

Deze video laat zien hoe in hoogte verstelbare bureaus uw werkplek uitnodigender maken voor samenwerking.

Bevordert de samenwerking
Goede ideeën en oplossingen ontstaan vaak spontaan. Een verhoogd bureau kan snel en gemakkelijk een ontmoetingsplaats voor een bespreking worden. Flexibele werkstations stimuleren werknemers om op het werk in beweging te komen, maar bieden ook de gelegenheid om samen te werken met anderen. Met snelle vergaderingen en meer beweeglijkheid worden werknemers automatisch gestimuleerd om meer gebruik te maken van hun zit-sta bureaus – het is dus een win-winsituatie voor meer samenwerking en meer beweging gedurende de hele dag op kantoor.

 

Deze video toont hoe zit-sta bureaus kunnen leiden tot minder ziektedagen van werknemers en de gezondheid op het werk verbeteren.

Verbetert de gezondheid
De motivatie om tijdens de dag op te staan is cruciaal wanneer kantoorwerkers meer zouden moeten bewegen. Gewoontes zijn moeilijk te veranderen. In een Deens onderzoek werden daarom methoden voor motivatie onderzocht. In dat onderzoek werd geconstateerd dat herinneringen het grootste effect hadden om kantoorwerkers te motiveren hun zit-sta bureau beter te gebruiken. Herinneringen hadden tot gevolg dat de tijd werd verdubbeld onder “lichte gebruikers” (diegenen die tijdens hun werkdag 20 procent of minder staand doorbrengen).6 Deze tendens wordt verder onderschreven door een case study uit de praktijk die voor LINAK werd uitgevoerd door het Duitse ‘Institut für Gesundheit und Ergonomie’. Hieruit bleek dat kantoorwerkers met zit-sta bureaus met een herinneringsfunctie in aanzienlijke mate meer gebruik maakten van hun bureau en tijdens hun werkdag actiever werden.7

Deze video laat zien hoe stress en andere problemen met de geestelijke gezondheid verminderen als gebruik wordt gemaakt van zit-sta bureaus.

Vermindert stress
Uit een onderzoek door de universiteit van Tasmanië onder meer dan 3000 deelnemers, dat deel uitmaakte van een groter gezondheidsonderzoek, bleek dat langer dan 6 uur per dag zitten niet alleen slecht is voor het fysieke welzijn maar ook tot grotere risico’s voor de geestelijke gezondheid leidt.8

 

Bent u er klaar voor om uw bedrijf in beweging te brengen?
Een van de beste manieren om uw bedrijf in beweging te brengen is door over te gaan op bureaus die in hoogte verstelbaar zijn. Integratie van de juiste zit-sta bureaus met herinneringsfuncties en een intuïtief ontwerp op uw werkplek kan een geweldige manier zijn om het welbevinden van de werknemers direct te verbeteren. Maar vergeet ook niet dat beweging overal in uw kantoor mogelijk is.

U beschikt over vrijwel eindeloze mogelijkheden om in uw kantoorontwerpen beweging te integreren, van standaards met één poot tot tafels met meerdere poten in conferentiezalen. Het belangrijkste om in overweging te nemen is waar mensen hun tijd zullen doorbrengen. Zij zullen waarschijnlijk niet de hele tijd doorbrengen achter hun bureau. Op een werkplek wordt vergaderd, samengewerkt en vindt sociaal verkeer plaats. Er zijn dus veel gebieden waar beweging kan worden geïntegreerd in ontwerpen om de flexibiliteit te bevorderen. Breng uw bedrijf in beweging.

 

Literatuur

  1. Lytle, T. (2017, 22 februari). Promote an Active Workforce with Standing Desks. Afkomstig van Society for Human Resource Management: https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/0317/pages/promote-an-active-workforce-with-standing-desks.aspx
  2. Rosenbaum, D., Mama, Y., & Algom, D. (2017). Stand by Your Stroop: Standing Up Enhances Selective Attention and Cognitive Control. Psychological Science
  3. Hazamy, A., Altmann, L., Stegemöller, E., Bowers, D., Lee, H. K., Wilson, J., . . . Hass, C. (2017, Apr). Improved Cognition While Cycling in Parkinson’s Disease Patients and Healthy Adults. Brain Cogn.(113), 23-31.
  4. Healy, G., Lawler, S., Thorp, A., Neuhaus, M., Robson, E., Owen, N., & Dunstan, D. (2012). Reducing prolonged sitting in the workplace. An evidence review: full report. Melbourne, Australië: Victorian Health Promotion Foundation. 
  5. Garrett, G., Benden, M., Mehta, R., Pickens, A., Peres, S., & Zhao, H. (2016). Call Center Productivity Over 6 Months Following a Standing Desk Intervention. IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors, 2-3, pp. 188-195
  6. Institut für Gesundheit und Ergonomie. (2018). Measuring the effect of sit-stand reminders. LINAK.
  7. KL. 7 (2017): Making office workers healthier: A public health intervention making office workers use their height-adjustable office desks more, conducted for LINAK
  8. Kilpatrick, M., Sanderson, K., Blizzard, L., Teale, B., & Venn, A. (2013). Cross-sectional associations between sitting at work and psychological distress: Reducing sitting time may benefit mental health. Mental Health and Physical Activity, 6(2), 103-109.

Bestanden

Brochure over Bewegen

Het gebruik van in hoogte verstelbare bureaus – het hoe en waarom in kort bestek.