Contact us here
Techniek & trends

De ergonomische revolutie op kantoor

Tot eind jaren 1990 was goede ergonomie in Deense kantoren voorbehouden aan weinigen. De beschikbare oplossingen voor de hoogteverstelling van kantoorbureaus waren niet optimaal, qua prijs noch qua kwaliteit. Maar in 1998 begon LINAK een ergonomische revolutie – met de introductie van een baanbrekend elektrisch systeem voor hoogteverstelling van bureaus. Fabrikanten van kantoormeubilair integreerden ons systeem snel in hun producten, waardoor in hoogte verstelbare bureaus een mainstream trend werden.

Zit-sta bureau bij Cube Design en het DL1-systeem van LINAK

In de dynamische kantoorlandschappen van vandaag is het moeilijk voor te stellen hoe statisch de kantoorwerkdag 25 jaar geleden was, toen we het grootste deel van onze werkuren zittend doorbrachten. Tegenwoordig maken in hoogte verstelbare bureaus het voor kantoormedewerkers gemakkelijk om hun houding te variëren, waardoor beweging een gezond en integraal onderdeel van onze werkdag is geworden. 25 jaar geleden introduceerden we met trots ons eerste elektrische hefkolomsysteem, de DL1. En dankzij de inspanningen van LINAK® en fabrikanten van kantoormeubilair rond de millenniumwisseling is het in hoogte verstelbare bureau nu in de meeste kantoren een standaardkantoormeubel geworden.

 

De DL1-hefkolom: Een ster is geboren

Een van onze langdurige klanten, Curt Berggren, oprichter van het Deense kantoormeubelbedrijf Cube Design, herinnert zich zijn ontmoeting met een verkoopvertegenwoordiger van LINAK, kort na de introductie van de DL1 in november 1998: “Toen ik voor het eerst kennismaakte met het nieuwe DL1-systeem van LINAK, zag ik er veel potentie in. Ik wist dat er steeds meer aandacht werd besteed aan ergonomie, en hier was een systeem dat veel gemakkelijker te gebruiken was dan de zware en volumineuze ontwerpen die we voorheen verkochten”.

Curt Berggren, oprichter van het Deense kantoormeubelbedrijf Cube DesignCurt Berggren
 

De verkoopvertegenwoordiger van LINAK was Flemming Niebuhr, vandaag Key Account ManagerDESKLINE ®/HOMELINE ® bij LINAK. Hij herinnert zich de tijd rond de introductie van de DL1 als heel bijzonder: “Vanaf het begin hebben we een enorm enthousiasme ervaren van onze klanten. Ik heb nog nooit deel uitgemaakt van iets wat zo’n succes had”.

Flemming Niebuhr, Key Account Manager DESKLINE/HOMELINE bij LINAKFlemming Niebuhr
 

Een andere langdurige klant van ons, Joakim Lassen, CEO van Montana Furniture, was ook vanaf het begin aan boord en haalt herinneringen op: “Mijn vader, Peter Lassen, en ik wilden al lang een in hoogte verstelbaar bureau maken. We merkten dat de bijwerkingen van het zitten voor een computer steeds duidelijker werden. De vraag naar in hoogte verstelbare bureaus was groot onder mensen met rugproblemen en bedrijven begonnen zich hun verantwoordelijkheid te realiseren”.

Joakim Lassen, CEO van Montana Furniture, met zijn vader Peter Lassen.Joakim en Peter Lassen
 

Hij vervolgt: “Maar de in hoogte verstelbare bureaus die midden jaren 90 op de markt kwamen, waren groot en onhandig. We wilden een bureau creëren dat zich zou onderscheiden door er aantrekkelijk uit te zien en eenvoudig en rechtlijnig te zijn. Rond de introductie van de DL1 kwamen we in contact met LINAK en hier zagen we de kans”.

Het eerste bureau van Montana uitgerust met het DL1-systeem van LINAK verborgen in de aluminium profielen.Het eerste bureau van Montana dat is uitgerust met het DL1-systeem van LINAK verborgen in de aluminium profielen.

 
 

Projecten met zit-sta bureaus winnen aan populariteit

Cube Design begon met de aankoop van één enkel nieuw systeem. Curt Berggren legt uit: “Plotseling ging het los – de ontwikkeling ging nog sneller dan ik had verwacht. Het DL1-systeem was echt baanbrekend voor elektrische bureauframes”.

Flemming Niebuhr haalt herinneringen op: “Met het DL1-systeem opende LINAK de markt. Plotseling werd het eenvoudiger en goedkoper om in hoogte verstelbare bureaus te produceren, waardoor deze voor iedereen toegankelijk werden. Snelheid, stabiliteit, kracht en geluid waren precies goed en de vraag was groot.

Het eerste bureau van Cube Design met het DL1-systeem.Het eerste bureau van Cube Design met het DL1-systeem.
 

Montana won zijn eerste grote project in 1999. Veel bedrijven wilden hun medewerkers laten zien dat ze hun gezondheid serieus namen en wilden een goede en ergonomische werkomgeving creëren waarin mensen actief kunnen blijven. En het feit dat medewerkers gemakkelijk naar een ander bureau konden verhuizen zonder het meubilair te hoeven verplaatsen, werd al snel een hit, herinnert Joakim Lassen zich.

Een paar jaar nadat LINAK het DL1-systeem introduceerde, kwamen er verschillende concurrerende oplossingen op de markt. Maar LINAK zette zijn innovatieve productontwikkeling voort en sindsdien hebben we nog meer innovaties op de markt gebracht. 25 jaar zijn verstreken en zowel Cube Design als Montana Furniture zijn nog steeds klanten van LINAK – we zijn trots dat ze voor LINAK hebben gekozen voor hun hoogwaardige designproducten.

 

Het heden en de toekomst van kantoorbureaus

Volgens Joakim Lassen werden elektrische, in hoogte verstelbare bureaus eind jaren 00 standaard in Deense kantoren. En volgens Curt Berggren is ergonomie nu belangrijker dan ooit voor Deense bedrijven. Maar één ding dat is veranderd sinds de opkomst van zit-sta bureaus, is de grootte van de bureaus. Joakim zegt: “Bureaus zijn steeds kleiner geworden. Een typisch kantoorbureau was vroeger 180-200 cm met een boog en ruimte voor een groot beeldscherm. Tegenwoordig is de standaard-bureaumaat slechts 120-140 cm”.

Ongeacht de grootte van de bureaus zijn zowel Curt Berggren als Joakim Lassen ervan overtuigd dat in hoogte verstelbare bureaus blijvend zijn. Zowel op werkplekken als in thuiskantoren, waar de vraag naar ergonomische en verstelbare bureaus toeneemt. Curt Berggren verklaart: “Er zal altijd behoefte zijn aan een in hoogte verstelbaar bureau, omdat medewerkers individuele behoeften hebben waaraan moet worden voldaan”.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen