Contact us here
Casus

De blikvanger - Phoenix-robot met technologie van LINAK

Hij is stil. Hij is behendig en weegt slechts 500 kg. Maak kennis met de Phoenix – een lichte veldrobot die is ontworpen voor de landbouw van de toekomst. De Phoenix, die zonder bestuurder werkt, tilt tuinbouwmachines naar een ongekend niveau.

De blikvanger - Phoenix-robot met technologie van LINAK®

De Phoenix, ontwikkeld door het instituut voor landbouwtechniek aan de universiteit van Hohenheim, is een veelzijdige en innovatieve machine die met een schoffel van 100 kg heel precies bijvoorbeeld onkruid kan afsnijden of de bodem tussen plantrijen kan losmaken. 

Deze robot wordt echter, anders de meeste andere wiedmachines, bestuurd door een joystick. De schoffel wordt langzaam geheven, Phoenix verplaatst zich naar de volgende positie en laat het gereedschap weer zakken. Aan de achterzijde van de robot is een verstelbaar systeem verborgen en krachtige LINAK® L36-actuatoren voorzien in automatisch opheffen en neerlaten. 

Vrije beweging en volledige functionaliteit gedurende de gehele dag
Het accuvermogen bestrijkt een werkdag van acht uur. Eén van de drie LA36-actuatoren wordt gebruikt voor het opheffen (4500 N), één voor het kantelen (2600 N) en één voor het zijdelings verplaatsen (1700 N) van het gereedschap. Alle actuatoren worden bestuurd door de CAN-businterface. Aan het uiteinde van de plantrij kan de Phoenix het werkende gereedschap onafhankelijk opheffen en draaien en reageren op veranderingen. Bijvoorbeeld wanneer de aanplanting van de plantrijen niet recht is. Op deze wijze kan onkruid worden verwijderd op het gewas.

Diverse voordelen van elektrisch gaan
Voor David Reiser, afgestudeerd ingenieur aan de universiteit van Hohenheim, waren er veel redenen om ten behoeve van het project te kiezen voor elektrische actuatoren van LINAK.

“De verhouding tussen het voertuiggewicht en de actuator is correct. Het is een elektrisch, door een accu aangedreven voertuig. Het was daarom niet relevant om hydraulica te gebruiken. Bovendien biedt de lineaire actuator een rechtstreekse en lineaire afstelling.”

Dat de actuatoren van LINAK kunnen worden bestuurd via een CAN-bus, is volgens Reiser een groot voordeel. Dit is een vereiste voor de interne communicatie van de robot. De actuator wordt bestuurd door de CAN-bus en kan zich verplaatsen naar een specifieke positie. Dit geeft de programmeur meer opties en exacte controle over wat het systeem doet.

De blikvanger - Phoenix-robot met technologie van LINAK®

De besturing van het millimeterbereik van de actuatoren zorgt ervoor dat het gereedschap kan worden bestuurd door een automatisch wijzigingssysteem. De vereiste positiegegevens worden vastgesteld met behulp van een stereocamera en een laserscanner en worden verzonden naar de aandrijving en elektrische actuatoren. 

Voor Reiser en de universiteit van Hohenheim kunnen met de Phoenix-robot dergelijke toekomstgerichte perspectieven in de landbouw in de praktijk worden toegepast en aan studenten duidelijk worden overgebracht. 

 

“Binnen het kader van dissertaties voor bachelor en master kan onderzoek op het gebied van robotica worden uitgevoerd en kunnen innovatieve oplossingen worden ontwikkeld. Dankzij de ondersteuning door LINAK werd het prototype van het verplaatsbare frame ontwikkeld, en dit is al diverse keren in de praktijk getest”, zegt Reiser.

Elektrische lineaire actuatoroplossingen uit de divisie LINAK® TECHLINE® voor landbouwmachines play-icon

Elektrische lineaire actuatoroplossingen uit het segment LINAK TECHLINE voor landbouwmachines

Onbreekbaar play-icon

Onbreekbaar

Bestanden

Focus op mobiele landbouw

In deze focusfolder tonen we de oplossingen en voordelen, zoals LINAK die al meer dan 25 jaar levert aan de agrarische industrie.

LINAK test brochure

In het testcentrum van LINAK ondergaat elke component in elke actuator een uitgebreide reeks testen. In deze brochure leest u er meer over.

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen