Contact us here
Casus

Precisielandbouw met LINAK

In samenwerking met de technische universiteit van München/Weihenstephan heeft Fritzmeier Umwelttechnik een systeem ontwikkeld dat zowel specifieke oogstmogelijkheden in ogenschouw neemt en plantgroei analyseert.

Verhaal uit de praktijk over precisielandbouw

Bodemgegevens worden verzameld door middel van een GPS-ontvanger. De status van plantgroei wordt vastgesteld met behulp van een optische sensor.

Met behulp van het ISARIA-systeem realiseert de agrariër de optimale opbrengst. Tegelijkertijd bespaart hij kosten, omdat hij niet meer kunstmest strooit als nodig is voor de plantgroei.

Een cruciaal bouwblok voor het systeem is een landbouwmechanisme dat is geïnstalleerd op de voorste hydraulica van de tractor.

De ingenieurs van Fritzmeier hebben er met opzet voor gekozen geen hydraulisch systeem te gebruiken.

Vaak zijn er geen vrije hydraulische aansluitingen aan de voorzijde van de tractors. Om deze reden hebben wij elektrische actuatoren geïmplementeerd”, zegt Johan Janker, ontwikkelingsingenieur bij Fritzmeier Umwelttechnik.

Een stroomtoevoer voor de sensors is altijd beschikbaar. Janker beschouwt de operationele gereedheid ook als een voordeel van het elektrische systeem. 

De apparatuur wordt primair ingezet op seizoensbasis. Dit heeft tot gevolg dat lange uitvaltijden zouden kunnen optreden”.

Hydraulische systemen presteren niet altijd het best onder seizoensomstandigheden. Elektrische actuatoren van LINAK zijn vrijwel onderhoudsvrij, kunnen altijd worden geactiveerd en worden rechtstreeks bestuurd vanaf de elektronica in het ISARIA-systeem. Een kosteneffectief en direct realiseerbaar ontwerp.

Actuatoren van LINAK uit de LA36-serie zijn verre van overbelast. Een kracht van 4000 N is vereist om de sensors soepel naar binnen en buiten te zwenken. De lineaire actuator LA36 kan 10.000 N leveren.

Voor de ingenieurs van Fritzmeier is de robuustheid van de actuator zelfs nog belangrijker dan de eisen die worden gesteld aan kracht.

Tijdens klimaattests bepalen wij of onze actuatoren functioneren onder extreme temperaturen en zijn bestand tegen snelle temperatuurschommelingen”, zegt Soren Hother Rasmussen. Hij is algemeen directeur van LINAK GmbH.

In sommige tests moeten actuatoren herhaaldelijk omgevingstemperaturen van +100 °C tot -30 °C weerstaan en functioneel blijven. Actuatoren worden ook blootgesteld aan diverse chemicaliën”.

Naast alle voordelen met betrekking tot integratie en robuustheid, ziet Janker nog een voordeel: de zelfvergrendeling. De elektrische actuator vereist geen extra energie wanneer deze is verlengd. Vanwege de mogelijkheid van zelfvergrendeling blijft de spindel in zijn positie.

Elektrische actuatoren kunnen worden geïntegreerd in bestaande elektronische systemen. Specifiek die eigenschap draagt bij tot hun succes. Als, bijvoorbeeld, feedback over de positie is vereist, is dat alleen mogelijk in een hydraulisch systeem door extra modules te introduceren.

Janker ziet nog steeds veel potentiële mogelijkheden voor het gebruik van elektrische afstellingssystemen in de landbouwsector. 

Veel hydraulische systemen kunnen al worden vervangen door elektrische systemen. De besturing is eenvoudig en integratie is gemakkelijk te implementeren. Elektrische systemen worden steeds meer toegepast”, zegt Janker.

Het nieuwe ISARIA-systeem van Fritzmeier Umwelttechnik vereiste niet alleen een vooruitziende engineering met betrekking tot sensortechnologie en gegevensverwerking, maar ook op het gebied van mechanische werking en afstelling.

Elektrische afstelling biedt meer opties in de landbouw, en kan gemakkelijk worden geïntegreerd.

Neem contact op met LINAK TECHLINE voor specificaties en meer actuatoroplossingen – voor strooiers of andere landbouwapparatuur.

Elektrische lineaire actuatoroplossingen uit de divisie LINAK® TECHLINE® voor landbouwmachines play-icon

Elektrische lineaire actuatoroplossingen uit het segment LINAK TECHLINE voor landbouwmachines

Onbreekbaar play-icon

Onbreekbaar

Bestanden

Focus op mobiele landbouw

In deze focusfolder tonen we de oplossingen en voordelen, zoals LINAK die al meer dan 25 jaar levert aan de agrarische industrie.

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

LINAK test brochure

In het testcentrum van LINAK ondergaat elke component in elke actuator een uitgebreide reeks testen. In deze brochure leest u er meer over.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen