Contact us here
Casus

Miedema: Met elektrische actuatoren van LINAK verbeteren wij onze werkprocedures

De Nederlands machinefabrikant Miedema* biedt agrariërs een volledig programma voor de teelt van aardappels, van bodemvoorbereiding en pootwerkzaamheden tot reiniging, opslag en sorteerwerk.

Verhaal uit de praktijk over betere werkprocedures
Het verbouwen van aardappels vraagt veel van machines als het gaat om:
  • Robuustheid
  • Vermogen
  • Duurzaamheid

Plantelementen en plantafstanden moeten individueel worden gevarieerd wanneer het gewas en de aardappelgrootte worden geoptimaliseerd. De plantelementen van de machine kunnen afzonderlijk worden in- en uitgeschakeld. Het mechanisme voor dit systeem is geautomatiseerd door twee elektrische actuatoren van LINAK

Deze zijn rechtstreeks aangesloten op het besturingssysteem van Miedema en kunnen worden bediend vanaf het aanraakpaneel in de cabine van de tractor.

Technici van Miedema hebben er bij de ontwikkeling van rij-uitschakeling bewust voor gekozen gebruik te maken van elektrische actuatoren. Integratie in de elektronische besturingseenheid is, anders dan bij een hydraulisch systeem, aanzienlijk gemakkelijker en minder duur. In een hydraulisch systeem moeten twee aansluitingen worden gemaakt. In een elektrische actuator is er slechts één nodig. 

Het elektrische systeem werkt met minder componenten en is, om deze reden, aanzienlijk goedkoper,” legt Christiaan Poot, manager Technische Ondersteuning bij Miedema uit. Als onderdeel van dit systeem worden LA12-actuatoren met een hoge beschermklasse gebruikt.

De actuatoren moeten niet alleen trillingen kunnen weerstaan, maar ook stof en vocht. De compacte afmetingen spreken ook in het voordeel van de LA12-actuator.

Waar mogelijk proberen wij hydraulische systemen te vervangen door elektrische systemen. Elektrische actuatoren lekken niet. Onderhoud is ook veel eenvoudiger”, zegt Christiaan Poot.

Precieze rolafstelling voor reiniging
De aardappelen ondergaan, zodra deze zijn geoogst, een eerste reinigingsfase. Miedema produceert ook bulkinvoer-hoppers met reinigings- en sorteereenheden die gebruik maken van verschillende soorten rollen, afhankelijk van de uitvoering van de machine. De bulkinvoer-hopper is standaard uitgerust met één set reinigingsrollen.

Aardappelen kunnen ook worden gesorteerd op basis van grootte, wat vereist dat een tweede eenheid met rollen op de machine moet worden aangesloten. Tot nu moest de agrariër de rollenafstand handmatig afstellen met gebruik van een kruk. Door aan de kruk te draaien, verplaatste hij twee balken, wat de zes, zeven of acht rollen parallel afstelde. Het mechanisme van de balken werd echter constant geblokkeerd door vallend vuil. De tussenruimte overschreed de maximale afstanden, wat ook schade aan de balken tot gevolg had.

Miedema biedt nu voor een kleine meerprijs de optie van elektrische rollenafstelling. 

Precieze rollen met de LA35

Twee elektrische actuatoren van LINAK stemmen de roltechnologie precies af op maten tussen 5 en 65 millimeter. Het gehele mechanisme wordt beschermd door een precieze positionering en niet verder belast dan de aanbevolen limiet. 

Omdat de twee elektrische actuatoren van LINAK met elkaar communiceren, is een parallelle verplaatsing gegarandeerd en wordt dit beschouwd als een grote plus voor een gelijkmatige verdeling over de 2,40 meter brede reinigings- en sorteerrollen.

Elektrisch afstelling verhoogt ook het comfort.

Onze ervaring is dat elektrisch bediende instellingen veel tijd besparen. Afstelling verloopt comfortabel en snel, en reiniging is gemakkelijk”, zegt de Nederlandse agrariër Henry van der Woerd.

De bulkinvoer-hopper MH 241 maakt gebruik van actuatoren van LINAK uit de LA35-reeks. Met een kracht tot 6000 Newton leveren deze voldoende kracht om het gehele rolmechanisme af te stellen. De robuuste aluminiumbehuizing maakt deze actuator ideaal voor gebruik in ruwe en stoffige omgevingen.

Voor Miedema biedt de optie van elektrisch bediende rolafstelling gebruikers aanzienlijke extra voordelen. Dergelijke innovaties hebben Miedema in staat gesteld om zijn positie in de sector voor aardappelteelt uit te breiden.

Neem contact op met LINAK TECHLINE voor specificaties en bijzonderheden over nog meer actuatoroplossingen voor oogstmachines en andere landbouwapparatuur.

* In oktober 2017 heeft Miedema haar naam veranderd in Dewulf.

Onbreekbaar play-icon

Onbreekbaar

Met IC- en BUS-communicatie krijgt u in een handomdraai controle over uw actuatoren play-icon

Met IC- en BUS-communicatie krijgt u in een handomdraai controle over uw actuatoren

Bestanden

Focus op mobiele landbouw

In deze focusfolder tonen we de oplossingen en voordelen, zoals LINAK die al meer dan 25 jaar levert aan de agrarische industrie.

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

LINAK test brochure

In het testcentrum van LINAK ondergaat elke component in elke actuator een uitgebreide reeks testen. In deze brochure leest u er meer over.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen