Techniek & trends

Intelligente beweging met IC-actuatoren

Het gebruik van een elektrische lineaire actuator met Integrated Controller voor automatisering van industriële apparatuur of landbouwmachines heeft talloze voordelen. Het maakt onderhoud niet alleen bijna overbodig, maar dankzij de eenvoudige installatie en de precisie van de bewegingen kunt u met IC-actuatoren verbluffend presteren. Ontdek hier hoe en waarom.

Actuatoren met een Integrated Controller (IC) hebben geen externe controlebox of relais nodig, waardoor ze erg eenvoudig te installeren zijn. IC-actuatoren bieden diverse feedback types, eenvoudige bediening, in/uit-signalen bij het einde van de slag, individualisering en opties voor actuator monitoring. Ze maken ook parallelle beweging en geïntegreerde BUS communicatie mogelijk.

Integrated Controller

De Integrated Controller is opgebouwd op de bekende H-brug technologie met schakelpolariteit.

 

Hieronder vindt u een overzicht van de opties voor feedback en configuratie met IC. Dit kan u helpen om een maatoplossing te vinden die beantwoordt aan uw eisen en soepel te integreren is in uw toepassing.

Feedback

Als u feedback (terugkoppeling) van een actuator krijgt, zorgt dit voor een precies overzicht over de positie. Dit is essentieel voor optimale prestaties in de meeste toepassingen.

Actuatoren met IC bieden een hele reeks geïntegreerde feedback types, zodat u snel en gemakkelijk de positie van de actuatoren kunt uitlezen:

Relatieve positionering

Relatieve positionering is een type feedback gebaseerd op telling – zoals een ladder oplopen en de positie bepalen aan de hand van het aantal afgelegde sporten, in plaats van alleen maar omlaag kijken. Dit is voornamelijk handig voor toepassingen die constant voeding hebben, om te verhinderen dat de actuator een paar millimeter beweegt als de stroom wordt uitgeschakeld en nauwkeurige terugmelding van de positie niet meer mogelijk is. Als dat gebeurt, moet de actuator met de hand naar het eindpunt van de slag (naar binnen of naar buiten) worden gebracht om hem opnieuw te kalibreren.

Feedback types:

 • Single Hall
 • Dual Hall

Absolute positionering

Absolute positionering is een mechanisch opgeslagen positie, waarbij de actuator de positie altijd herinnert. Dit is een goede keuze als u een toepassing hebt waarvan de stroom af en toe wordt uitgeschakeld. Op die manier blijft de feitelijke positie bewaard als de stroom weer wordt ingeschakeld.

Feedback types:

 • mechanische potentiometer
 • Analoog 0-10 V en 4-20 mA
 • PWM
 • Eindstopsignalen
 

In deze video leggen onze actuatorexperts de feedbackopties uit in actuatoren met Integrated Controller, net als hoe u ze kunt gebruiken om de beste besturingsoplossing voor uw toepassing te verkrijgen.

 

Configuratie

Met de configuratie-opties in IC-actuatoren kunt u de beweging van de actuator afstemmen op uw toepassing.

U kunt de volgende parameters configureren:

 • Feedback types en schaal
  • De IC-actuator kan het besturingssysteem van de gebruiker voorzien van diverse types feedback. Na keuze van het feedback type kunt u feedbackwaarden definiëren – bijv. stroomfeedback met 4-20 mA. Op die manier is de feedback output 4 mA wanneer de actuator teruggeschoven is, en 20 mA als hij is uitgeschoven. De terugkoppeling is gebaseerd op pulsen en de kwaliteit van de output wordt in resolutie uitgedrukt. Een vuistregel hierbij is dat een lage spilspoed overeenkomt met een hoge resolutie – en dus preciezere feedback over de positie geeft. Wanneer u een virtueel einde van de slag configureert, zorgt de IC ervoor dat de terugkoppeling geschaald wordt. Als in een toepassing de actuator bijvoorbeeld moet stoppen op 50% van de slaglengte, moet de signaaloutput 20 mA op die positie zijn, in plaats van op het eindpunt van de slag.
 • Virtuele limieten
  • Virtuele limieten kunnen zowel naar binnen als naar buiten gedefinieerd worden. Als de actuator een activeringssignaal ontvangt, gaat hij alleen naar het virtuele einde van de slag. Dit is vooral praktisch als u uw actuator gebruikt voor prototyping. Het kan ook handig zijn bij toepassingen waarbij u af en toe de slaglengte moet aanpassen.
 • Soft start en soft stop
  • Met soft start en soft stop versnelt de actuator langzaam naar topsnelheid of vertraagt langzaam vanuit topsnelheid. Dit draagt bij tot een langere levensduur van de actuator en zorgt voor een soepele bediening van de toepassing. Soft start en soft stop zijn configureerbaar met een precisie van milliseconden. De waarde is standaard ingesteld op 300 ms (tenzij anders vermeld), maar deze waarde kan geherconfigureerd worden met een marge van max. 30 seconden.
 • Stroomlimieten
  • Stroomlimieten zijn zowel instelbaar naar binnen als naar buiten. Temperatuurschommelingen hebben effect op het stroomverbruik van de actuator. De Integrated Controller wikkelt dit intelligent af met twee verschillende voorinstellingen van de stroomlimiet, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Deze limieten zijn configureerbaar volgens specifieke toepassingsvereisten.
 • Instelbare snelheid
  • De actuator is vooraf geconfigureerd op 100% snelheid. Dit is aanpasbaar tot een percentage van de maximumsnelheid. Wij raden u aan om een waarde tussen 50-100% te handhaven, want een lagere waarde kan de prestaties van de actuator verminderen.
 

BusLink

Alle parameters kunnen bewaakt en geconfigureerd worden met LINAK® BusLink-configuratiesoftware.
Enkel voor geselecteerde IC-actuatoren

 

Ontdek hoe u uw LINAK IC-actuator configureert in deze handleiding, of bekijk de video hieronder waarin onze actuatorexperts uitleg geven over de functies van BusLink.

 

Intelligente beweging met lineaire actuatoren | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Intelligente beweging met lineaire actuatoren

Feedback outputs van lineaire actuatoren | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Feedback outputs van lineaire actuatoren

Configuratiesoftware voor lineaire actuatoren | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Configuratiesoftware voor lineaire actuatoren

Move for the Future - Actuatoren met Integrated Controller play-icon

Move for the Future - actuatoren met Integrated Controller

Met IC- en BUS-communicatie krijgt u in een handomdraai controle over uw actuatoren play-icon

Met IC- en BUS-communicatie krijgt u in een handomdraai controle over uw actuatoren

Hoe u de beweging van Plug & Play™ voor uw industriële toepassing krijgt play-icon

Hoe u de beweging van Plug & Play™ voor uw industriële toepassing krijgt

Bestanden

Zet de toekomst in beweging

IC-actuatoren geven meer beweging aan de toekomst – lees er meer over.

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.